Tinerii vor să lucreze cu noaptea-n cap la muncile câmpului, dar pentru străini: Cu engleza, mai slăbuț - FOTOGALERIE & VIDEO
Doi tineri, băiat și fată, culeg căpșuni, și se opresc să guste
dintr-una. Vorbesc unul cu celălalt într-o engleză modestă, dar zâmbesc
mereu. „We don’t speak very good english, it’s our english” (n.r. Nu
vorbim foarte bine limba engleză, este o engleză «a noastră»), spune
tânăra către cameră. Totul se petrece pe un ecran, în fața a zeci de
botoșăneni, majoritatea tineri, dornici să se angajeze în străinătate,
la cules de legume și fructe.
„Nu-i de stat în România”
Aidoma tinerilor din imaginile filmate, alte zeci de botoșăneni își încearcă engleză la interviurile pentru care s-au pregătit cu angajatorii din Danemarca, veniți în dimineața zilei de astăzi, 26 februarie 2015, să recruteze viitorii sezonieri.
Tinerii mai ales, se uită cu interes, dar din sală se ridică și câteva mâini ale unor botoșăneni trecuți de prima tinerețe, dar și prin munca în agricultură și obișnuiți să lucreze din greu. Este și cazul unui botoșănean de aproximativ 50 de ani, care a lucrat toată viața în acest domeniu, dar care a ales să plece „pentru că nu-i de stat în România. Am mai fost plecat, tot ca sezonier, vreme de cinci ani la rând, apoi m-am întors acasă, și am lucrat la ferma mea de acasă, dar m-am decis să plec, nu am altă variantă”, a povestit bărbatul.
A venit la interviu și familia Purice din Suharău. Mama, de 38 de ani și fiul, de 18, au emoții mari și vor amândoi să plece în Danemarca. Recunosc că nu știu deloc engleză și nu înțeleg ce se vorbește în sală, dar se încurajează unul pe celălalt. Mihăiță a terminat Școala Profesională la Dorohoi, dar este pregătit să plece alături de mama sa. „Am venit totuși să încercăm, nu știm noi foarte bine engleză, eu chiar nu vorbesc deloc, dar mă mai ajută băiatul meu”, a recunoscut Daniela, mama tânărului.
Pe câmp cu noaptea-n cap
Dacă vor fi acceptați, cei doi vor trebui să lucreze de la 5 dimineața până spre apusul soarelui, și vor locui în cabane sau corturi asigurate de către angajatori. Søren Olesen este unul dintre ei și mărturisește că majoritatea lucrătorilor pe care îi are la ferme, sunt români, și este mulțumit de ei. „Veți avea tot ce vă trebuie acolo, de la loc de cazare, la internet și televizor”, le promite angajatorul.
La proba interviului au fost invitate 128 de persoane, dar la orele dimineții, doar jumătate dintre acestea s-au prezentat. Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă: „Au fost invitate la această activitate peste 128 de persoane, până la această oră au răspuns invitației noastre aproximativ 60 de persoane, așteptăm un feedback pozitiv, atât din partea angajatorilor, cât și din partea persoanelor invitate. Este pentru prima dată când la nivelul județului se organizează o asemenea acțiune”. (C.B.)