(P) Descoperă care sunt tehnologiile bazate pe Cloud pe care toată lumea ar trebui să le utilizeze în 2024. Găsești top tehnologii Cloud în articol.
Cât de importantă este tehnologia Cloud pentru viitorul stocării de informații?
Primele mențiuni despre Cloud computing provin din anii '60, atunci când JC Licklider lansa ARPANET și în care se discuta despre conectarea oamenilor și datelor fără bariere de timp și spațiu. Însă, primul spațiu de stocare similar Cloud este pus la dispoziția utilizatorilor în 1983 de către CompuServe.
În 2024, Cloud înseamnă stocarea unui volum de 200 ZettaBytes, 3% din consumul total de energie la nivel global, o infrastructură care generează 178 miliarde de dolari anual și o piață a aplicațiilor Cloud în valoare de 150 miliarde de dolari. Peste 60% din datele corporațiilor sunt stocate în Cloud, în timp ce 90% dintre marile companii deja au implementat infrastructura multi-Cloud.
Cloud înseamnă utilizarea serviciilor (baze de date, software, servere, rețele, informații, sisteme de analiză, etc) dintr-o sursă externă, cu costuri reduse (se plătește doar pentru serviciile folosite), gestionarea mai eficientă a infrastructurii și scalarea afacerii în funcție de schimbările care survin. Printre beneficiile oferite de tehnologia Cloud se evidențiază:
● Viteza - pe lângă rapiditatea accesării informațiile stocate, acestea sunt furnizate în volumul corect la momentul solicitat, fără să mai fie necesară alocarea unui număr prestabilit de servere, precum în cazul platformelor iGaming, așa cum este Mr Bet casino.
● Reducerea costurilor - stocarea datelor în Cloud înseamnă eliminarea cheltuielilor legate de achizițiile de hardware și software (servere, mentenanță IT, licențe, etc) și de resursele de electricite care trebuie alocate alimentării și răcirii infrastructurii.
● Scalarea afacerii - sunt alocate exact resursele necesare funcționarii corespunzătoare a afacerii (stocare, lățime de bandă, energie, etc).
● Securizarea serviciilor - datele stocate și transmise sunt protejate de sisteme avansate de securitate care se bazează pe tehnologii, protocoale și politici care previn atacurile și amenințările potențiale la nivel cibernetic.
● Eliminarea centrelor de date locale și creșterea productivității - echipele de mentenanță IT își vor gestiona mai eficient sarcinile fiind eliminate task-urile legate de configurarea hardware, corecția software și a altor sarcini de management.
● Creșterea fiabilității - recuperarea datelor este mult mai facilă în cazul unor probleme ce pot surveni în mod involuntar sau voluntar.
● Performanță îmbunătățită - folosirea de către centrele de stocare în Cloud a celor mai noi tehnologii și sisteme de securitate garantează reducerea latenței în comparație cu centrele corporative de date.
Tipurile de servicii Cloud disponibile pe piață sunt IaaS, SaaS, PaaS și serverless, acestea fiind implementate în rețele publice, private și hibride de Cloud. Un procent de 64% dintre factorii de decizie la nivel IT din cadrul companiilor cu peste 100000 de angajați consideră că utilizarea tehnologiilor Cloud au o influență pozitivă asupra afacerii.
Pentru a ilustra impactul pe care tehnologia Cloud îl are pe piața stocării de date, cel mai elocvent exemplu este cel gigantului de streaming TV, Netflix, care în 2016 a intregrat întreaga bază de date în Cloud. Thenologiile Cloud cele mai folosite în 2024 sunt:
● IaaS (Infrastructure as a Service)
● PaaS (Platform as a Service)
● SaaS (Software as a Service)
● Analiza volumelor mari de date
● Partajarea de fișiere și stocarea de date
● Securitatea cibernetică
● Gestionarea datelor
În ceea ce privește IaaS, cele mai elocvente exemple sunt reprezentate de serverele IBM, de serviciile de stocare Digital Ocean, de serviciile DRaaS VMware sau de software de procesare a plăților de la Finix. La nivel de tehnologie PaaS, se evidențiază PagerDuty, serviciile Acquia de la Drupal, soluțiile oferite de Apexon sau serviciile web AWS Lambda (Amazon).
Accesibilitatea datelor și distribuirea acestora online prin intermediul tehnologiei SaaS este exemplificată de instrumentul CRM de la Salesforce, de platforma de video conferințe Zoom, de serviciul de streaming de date de la StreamNative sau de spațiul virtual de muncă de la Slack. La nivel de partajare de fișiere și stocare de date, cele mai reprezentative exemple provin de la Google Drive, Dropbox, Egnyte și Box.
Analiza volumelor mari de date este ilustrată de Datadog, Collibra, Spins și Civis Analytics. Gestionarea datelor și securitatea cibernetică în Cloud se bazează pe exemplele Palo Alto Networks, Zscaler, Carbonite și Forcepoint.
În 2024, aproximativ 48% dintre companiile de tehnologie investesc în dezvoltarea de tehnologii inovative Cloud, în condițiile în care munca de la distanță (remote) a devenit unul dintre trendurile globale. Stocarea datelor în Cloud înseamnă protejarea acestora la un nivel evoluat de siguranță, mai ales că 48% din aceste date prezintă un risc foarte ridicat de securitate cibernetică, fiind considerate sensibile.
Utilitatea stocării în Cloud este evidențiată de folosirea acestor tehnolgii în diverse sectoare de activitate. De exemplu, 71% dintre oameni își stochează fotografiile folosind servicii Cloud, iar peste 94% dintre persoane utilizează Google Drive ca serviciu de stocare. Alternativ, 64% folosesc Dropbox, 39% OneDrive și 38% iCloud.
În 2024, cele mai populare servicii de stocare Cloud sunt AWS (de la Amazon) 34%, Azure (21%), Google Cloud (11%) și 15% restul furnizorilor (Alibaba Cloud - 5%, IBM Cloud și Salesforce - 3% și Oracle și Tencent Cloud - 2%).
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Speranța lui Iftime „s-a rupt” în ultimul meci amical: Este supărarea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Jandarmii au lansat o campanie națională pentru proteste pașnice – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Românii vor putea călători fără viză în SUA de la sfârșitul lunii martie
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile