Studiul a încercat să afle care dintre orașele din România are cel mai avantajos cost al vieții, luând în calcul costurile cu chiria, cu transportul, salariul mediu din zonă, precum și opinia localnicilor.
Deși este cel mai mare oraș din România, cu cele mai mari salarii, Bucureștiul nu ocupă primul loc în topul orașelor unde se trăiește cel mai bine. Capitala abia prinde topul zece, situându-se pe locul 9, într-un studiu realizat de Storia și de agenția D&D Research.
Iată care sunt cele mai avantajoase orașe din România:
Brașovul a fost desemnat orașul din România în care se trăiește cel mai bine. În 2015, orașul a fost lider al creșterii economice din țară, iar localnicii l-au plasat pe primul loc în acest top, având în vedere costul vieții zilnice, dar și siguranța traiului. În Brașov au sediul peste 100 de companii, motiv pentru care rata șomajului este mai scăzută decât cea la nivel național.
Cluj-Napoca a fost supranumit de presa internațională „Silicon Valley din Transilvania” relatează Antena1. Aici s-au înființat cele mai multe startup-uri în domeniul IT din România, iar clujenii au cele mai mari salarii după bucureșteni. Clujul este propulsat în top și de transportul în comun eficient, de curățenie, însă pierde la capitolul chirii, acestea depășindu-le pe cele din Capitală. Cu toate acestea, Clujul se menține de ani de zile în topul celor mai avantajoase orașe din România și are perspective optimiste pentru a depăși în viitor Brașovul.
Târgu-Mureș a avut o dezvoltare foarte rapidă în ultimii ani și a devenit unul dintre cele mai bine cotate orașe din România. Prezența unor companii importante în oraș, precum E.ON, Gedeon Richter, Hirschmann, Delgaz ori Azomureș au contribuit la crearea locurilor de muncă, iar orașul a înflorit în ultimii ani.
De altfel, Târgu-Mureș este un oraș extrem de avantajos și pentru cei care vor să își cumpere o locuință. În ultimii ani au apărut aici ansambluri rezidențiale moderne, situate în inima naturii, într-un decor liniștit. În acest complex rezidential din Targu-Mures localnicii trăiesc înconjurați de verdeață, într-un mediu sigur, lipsit de poluarea marilor orașe, dar au avantajul că pot ajunge rapid în centru sau la locul de muncă.
Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani în baza investițiilor din fonduri europene și ale investițiilor străine directe, iar orașul a ajuns să depășească Timișoara, dar și alte orașe mari din România. Apropierea de vestul Europei a convins multe companii să își stabilească sediul aici, iar rata șomajului a scăzut sub 3%, ajungând în martie 2018 la un minim istoric.
Sibiul este orașul cu cea mai mare speranță de viață din România, a arătat un studiu care a descoperit că sibienii trăiesc, în medie, cu trei ani mai mult. De asemenea, Sibiul este un oraș care a reușit să atragă investiții străine importante, în special în domeniul componentelor auto, dar și companii care activează în domeniul industriilor primare de prelucrare a lemnului, în industria chimică, a producției de energie sau de produse alimentare de bază.
În topul celor mai bine cotate orașe mai figurează Piteștiul, Craiova, Timișoara, Bucureștiul și Iașiul.
La polul opus, cele mai dezavantajoase orașe din România, desemnate în baza punctajului acordat de localnici sunt Alexandria, Reșița, Vaslui, Focșani, Piatra-Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Călărași, Botoșani și Brăila. (Sursă foto: Botoşani, on line)
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Botoșănean lovit pe trecerea de pietoni, a rămas inconștient pe asfalt
Gabriela Erdic
Nov 17, 2024
Ajutorul de înmormântare crește: CE trebuie să știe beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024