Ordonanța de Urgență privind plafonarea urmează să fie dezbătută și votată în Parlament.
Potrivit actului normativ, factura la energia electrică ar urma să fie calculată în funcție de media consumului din anul 2021.
Parlamentarii au depus amendamente care să schimbe acest lucru, după ce prevederea a stârnit controverse în spațiul public.
Coaliţia de guvernare a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani, potrivit antena3.ro.
Totuşi, mulţi români vor primi în continuare facturi mari, având în vedere că unele au fost deja calculate pe model vechi şi emise.
Ce prevăd noile amendamente, potrivit sursei citate:
-maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat. Consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);
Amendamentul în care au fost incluşi bolnavii cu aparatură medicală:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv;
-în cazul clienților casnici, care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, plafonul maxim al consumului de 100 kWh nu se aplică, tariful fiind de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat.
Amendamentul în care sunt incluse serviciile publice:
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, al prestatorilor publici și privați de servicii de utilitate publică, inclusiv transportul public electric, al prestatorilor acreditaţi, publici şi privaţi, de servicii sociale în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);
Amendamentul pentru lăcaşuri de cult:
e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituțiile publice, altele decât cele prevăzute la lit. d), precum și pentru lăcașurile de cult recunoscute oficial în România, potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasă. Diferența de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1);
„În acest moment legea este ordonanță de urgență care urmează să fie aprobată în lege în Parlament, și săptămâna viitoare va fi o discuție la Senat, după aceea se va merge la Camera deputaților, care este decizională. Deci deocamdată facturarea se face prin încadrarea în cele două limite. Există un prag până la 100 kwh/lună, în care tariful este de 0,68 lei/kwh și există al doilea prag între 100,1 și 255, când este plafonată la 0,8 lei kw/h. Ce este peste 255 se facturează la prețul de contract sau după metodologia prevăzută în OUG, costul energiei plus toate cheltuielile legate de operatorul de distribuție, TVA, toate taxele, minimul dintre acestea două se aplică la cantitatea care depășește 255 kwh/lună.
În aceste limite se încadrează cei care au avut sub 300 kwh consumul mediu pe anul 2021. Problema care s-a pus foarte insistent a fost ce se întâmplă cu cei care să presupunem că ar fi depășit anul trecut și anul acesta realizează un consum mai mic decât 300 kwh/lună. Este o prevedere care spune că în acest caz se recalculează consumul mediu anual pe anul 2022 și dacă într-adevăr este mai mic se face reîncadrarea în noile limite. Diferența de bani care a fost încasată pe această perioadă se returnează, se emite o factură și se stornează aceste diferențe, însă în luna februarie 2023. Pentru că abia atunci se poate ști consumul mediu anual pe anul 2022”, a explicat specialistul Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România.
Acesta a explicat, într-un interviu pentru Ziare.com, care sunt marii consumatori de energie electrică dintr-o locuință.
„Sunt acele echipamente cu puteri mai mari, spre exemplu, radiatoarele consumă cel mai mult. Mai sunt și altele care consumă mult, însă pe perioade mici. Este vorba despre mașina de spălat, fierul de călcat. Acestea sunt în principal marii consumatori. Trebuie să avem grijă să-i folosim rațional”, spune Ion Lungu.
Expertul în energie este de părere că oamenii ar trebui să consume responsabil curentul electric, dar să mențină și o doză de confort. Legea care vizează plafonarea prețurilor la energia electrică stabilește praguri pentru a beneficia de plafonare urmează să fie votată și de Parlament.
„Este în interesul consumatorilor să se încadreze în aceste praguri. Cu economiile, eu am opinia că economiile trebuie făcute, însă să păstrăm un nivel decent de confort și acum nu înseamnă că trebuie să stăm pe întuneric, să nu mai aprindem lumina. Eu cred că cel mai important este să încerce să elimine pe cât posibil risipa. Din nefericire, o mare cantitate de energie se risipește. Nu este folosită. Sunt măsuri clasice: nu are rost să ținem toate luminile aprinse în casă dacă stăm o oră-două la televizor într-o singură cameră. Sau în momentul când schimbăm lămpile de iluminat din casă, să folosim unele moderne, cu leduri, care consumă mult mai puțin, să nu mai lăsăm echipamentele în priză dacă nu le folosim. Dar mă refer în principal la risipă, dacă se încearcă să se elimine risipa cred că rezultatele vor fi spectaculoase”, a declarat directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024