Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Demersurile au fost inițiate și de președintele Asociației Crescătorilor de Ovine şi Caprine (ACOC) Moldoovis, Ionică Nechifor.
Tractoarele pot fi conduse pe drumurile publice și cu permise pentru alte categorii de vehicule a decis Senatul României care a adoptat un proiect de lege inițiat la solicitarea Asociația Forța Fermierilor și Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine (ACOC) Moldoovis, dar și alte Asociații de profil. .
Plenul Senatului a eliminat luni, 4 decembrie, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii .
Dacă proiectul în forma iniţiatorului prevedea că permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul va fi obligatoriu începând cu 1 iulie 2024, prin amendarea proiectului de către Senat se stipulează în prezent că pentru a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice este obligatorie deţinerea permisului de conducere din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.
Potrivit expunerii de motive, mare parte a operaţiunilor agricole mecanizate se realizează de către operatori care nu deţin permise pentru categoria corespunzătoare utilajelor agricole, dar care au carnet de conducere pentru alte categorii, activitatea agricolă fiind „grav afectată” de noua reglementare din Codul penal (art. 335), care stabileşte ca infracţiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier cu un permis de o altă categorie.
Senatorul George Scarlat, ca prim-inițiator, alături de alți colegi senatori din PNL, a depus pe 16 octombrie, în Parlamentul României, un proiect de lege care prevede ca tractoriștilor să nu le fie deschis dosar penal dacă nu au permis categoria Tr. Este de așteptat ca, având în vedere parcursul legislativ, inițiativa să fie aprobată până la finalul acestui an sau în prima parte a anului viitor.
Propunerea legislativă pentru modificarea art.23, alin.(1) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iniţiată de un grup de senatori PNL, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Pentru a intra în vigoare, legea votată de Parlament trebuie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024