Patru bărbați au murit spre finalul lunii iunie a acestui an după ce au căzut într-un bazin cu apă reziduală. Nenorocirea a avut loc la o fabrică de lactate din Ibănești, printre persoanele decedate fiind și unul dintre administratorii societății.
Tragedia s-a petrecut pe 23 iunie 2024, într-o duminică neagră, când un angajat al fabricii a intrat în bazinul adânc de 7 metri. Imediat după au intrat să-l salveze încă doi colegi, iar apoi patronul în vârstă de 58 de ani.
Din nefericire, toți cei patru au decedat, iar în bazin s-ar fi găsit cantități mari de amoniac și acid sulfuric. În acest caz tragic s-au deschis mai multe anchete.
Incidentul a fost catalogat drept un accident colectiv de muncă, iar din acest motiv cercetarea a fost preluată de un inspector din cadrul Inspecției Muncii București. Din comisia mixtă de anchetă fac parte și inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani.
Este o anchetă de durată, fiind prelungit termenul de cercetare. Inspectorii de muncă așteaptă documente clarificatoare de la multe instituții, cum ar fi Serviciul Județean de Medicină Legală (SJML), Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” (ISU) Botoșani, Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani
„Referitor la evenimentul care a avut loc în 23 iunie 2024, la punctul de lucru al societății RAM SRL, din localitatea Ibănești, vă pot informa că la acest moment s-a solicitat prelungirea termenului de cercetare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice de cercetare deoarece nu s-a intrat în posesia tuturor documentelor necesare. Și aici mă refer la raportul de expertiză, documentele necesare finalizării cercetării de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani. Așteptăm, de asemenea, documente de la Serviciul Județean de Medicină Legală, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și de asemenea de la Direcția de Sănătate Publică.”
Totodată, va fi realizată o expertiză de către un expert autorizat pe zona „de mașini și instalații pentru agricultură și industrie alimentară.”
Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani.
„După cum vedeți, în acest proces sunt implicate foarte multe instituții și până la momentul la care nu vom avea toate aceste documente nu vom putea trage o concluzie clară. De asemenea, în perioada următoare angajatorul va trebui să contacteze un expert autorizat care va avea în vedere să expertizeze un număr de obiective, obiective pe care de altfel le va stabili comisia de cercetare. Expertul pe care angajatorul trebuie să-l găsească trebuie să fie autorizat pe zona de mașini și instalații pentru agricultură și industrie alimentară.”
Printre altele, această expertiză va trebui să clarifice următoarele aspecte:
- Mecanismul producerii evenimentului de muncă din data de 23 iunie;
- Dacă la nivelul societății era stabilit vreun angajat responsabil cu atribuțiile pe linie securitate si sănătate în muncă;
- Dacă persoanele menționate aveau în fișa postului atribuții privind efectuarea de manevre în interiorul fosei septice;
- Dacă fluxul tehnologic presupunea eliminarea unor substanțe generatoare de dioxid de carbon, care era modalitatea de eliminare a acestora de pe fluxul tehnologic;
- Dacă pătrunderea persoanelor în interiorul fosei septice reprezenta pericol de accidentare.
Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani.
„Angajatorul a dat dovadă de solicitudine, a fost disponibil la toate demersurile făcute de către colegii care se ocupă de cercetarea acestui caz.”
Inspectorii de muncă recunosc că este un caz complex cu o muncă laborioasă, fiind unul dintre cele mai grave accidente de la Botoșani din ultimele două decenii.
Daniela Lozneanu, inspector șef ITM Botoșani.
„Categoric. Cel puțin de aproape 12 ani, de când sunt eu în Inspectorat, nu ne-am mai confruntat cu un aflux atât de mare de accidente de muncă. Niciodată nu am avut atâtea cazuri și da este un caz complex și de aici și numărul mare de instituții care sunt implicate.”
Din primele informații, se pare că un expert de la Suceava ar urma să efectueze această cercetare tehnică.
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Valeriu Iftime: Am votat pentru o țară în care să fim mândri că trăim – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Doi tineri din Botoșani acuzați că au încercat să omoare un om în scara blocului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
LOCUL din Botoșani cu cea mai mare PREZENȚĂ la vot astăzi, în „împărăția” lui Iftime bate… pustiul
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024