În anul 2023 erau înregistrați în statisticile medicale zeci de pacienți copii la nivelul județului Botoșani.
Mai exact 75 de copii care au vârste cuprinse între 0 și 14 ani. În urmă cu o lună, cel mai recent pacient diagnostica a fost o fetiță de numai 3 ani.
Toți copiii cu diabet beneficiază de aparatură gratuită oferit printr-un program național de sănătate. În primul rând sunt senzorii de monitorizare a glicemiei.
„Acum există senzorii de monitorizare continuă a glicemiei. Avem senzori pentru copii până în vârsta de 18 ani sau dacă studiază în continuare și peste 18 ani. Există un buget și atunci trebuie să ne încadrăm în acest buget. Dar, clar, niciun copil sau tânăr nu rămâne fără să i se asigure acești senzori dacă doresc. Pentru că au fost pacienți care nu au dorit”,
dr. Carmen Galiano, șefa Centrului de Diabet
Mai apoi, pompele de insulină prin care copiii își pot administra singuri tratamentul cu ajutorul tehnologiei.
„Avem pacienți copii care își administrează insulina cu ajutorul pompei de insulină. Acum, nu vă imaginați că această pompă este exact pancreasul. Deci, trebuie să fie puțin învățați cu tehnica, sunt niște conexiuni pe telefoane, trebuie niște telefoane speciale, dar avem și astfel de copii. Fac tratament cu insulină prin infuzie continuă cu ajutorul pompei de insulină și monitorizare continuă cu ajutorul senzorului. Și la Botoșani.
„Sunt oferite gratuit 100% în cadrul Programului Național de Diabet. Nu se pune problema să avem un copil căruia trebuie să i se dea senzor și nu putem să-i oferim. Uneori există o întârziere din cauza fondurilor care sunt repartizate prin CAS și mai sunt întârzieri, pentru că ideal ar fi să le dăm din 3 în 3 luni. Dar le dăm lunar sau la două luni, după cum ne vin și nouă fondurilor”,
dr. Carmen Galiano, șefa Centrului de Diabet
Medicii explică faptul că pacienții copii au un mecanism diferit de cel al adulților, fiind unul imunologic. Iar asta din cauza unor anticorpi care atacă celulele insulare.
Pancreasul devine ineficient și atunci copiilor le trebuie insulină externă.
O medicamentație sănătoasă și activitățile în aer liber pot preveni îmbolnăvirile cu această boală.
Prima ciocnire politică în ziua „prezidențialelor”: N-a avut nimeni niciun limbaj – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
PREZENȚA la vot în Botoșani: Sătenii sunt cei mai harnici votanți
Diana Arici
Nov 24, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Cutremur în ziua votului: Sfaturile pompierilor botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024