Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
În general, membrii ATOP dezbat în ședințe problemele fierbinți ale județului și eventual sugerează măsuri pentru structurile MAI sau Poliția Locală, care au și ele reprezentanți plătiți în ATOP. Măsurile sunt doar cu titlu de recomandare, nu există o subordonare a vreunei instituții.
De ani de zile, din această autoritate au făcut parte și primari în calitatea lor de reprezentanți ai comunităților locale. Controlorii financiari au constatat însă o stare de incompatibilitate de anul precedent, urmare probabil și a intrării în vigoare a Codului Administrativ, în sensul în care membrii care sunt demnitari publici nu pot realiza venituri și din alte surse, în cazul de față indemnizațiile din ATOP.
Raportul Curții de Conturi a fost prezentat în ședința ordinară de CJ din 25 iunie 2020, ora 10:00.
Din verificările statelor de plată de anul trecut și a foilor de prezență la ședințe s-a constatat că autoritatea județeană a plătit indemnizații pentru trei membri care aveau și funcții de demnitate publică, adică primari.
Este vorba despre aleși de la PSD, respectiv Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, Relu Tîrzioru, primarul orașului Săveni și Andron Țimpău, primarul orașului Bucecea.
Cei trei și-au înaintat demisiile din ATOP, imediat după constatările făcute de Curtea de Conturi.
„Sumele au fost recuperate”,
A precizat Gheorghe Nazare, președintele ATOP
Locurile vacantate prin demisiile celor trei primari au rămas libere.
„Legea spune că este expres atributul președintelui CJ, iar consilierii județeni îi validează, îi aprobă”,
Gheorghe Nazare, președintele ATOP
Cei trei primari au avut de restituit în total o sumă de 76.364 de lei brut, ceea ce înseamnă undeva peste 25.000 de lei de fiecare.
De asemenea, Curtea de Conturi a găsit nereguli financiare și la partea de indemnizații a membrilor ATOP, 16 la număr în schema totală.
Ca urmare a verificării operațiunilor legate de cheltuielile de personal efectuate de către Consiliul Județean Botoșani în anul 2019 au fost constatate abateri privitoare la modalitatea în care s-au stabilit indemnizațiile pentru membrii ATOP.
Mai exact, au fost plătite atât participările la ședințele din plenul autorității cu 6% cât și cele din comisii, tot cu 6%. Controlorii financiari au considerat că a fost încălcată o Hotărâre de Consiliu Județean (HCJ) din august 2016 prin care era stabilită o indemnizație totală lunară de 6% din salariul președintelui CJ.
Ori în cazul de față s-a plătit dublu, respectiv 12%, câte șase puncte procentuale pentru ședințe și pentru lucrările din comisii.
„Se acordă membrilor ATOP pentru activitățile desfășurate în plen și în comisii, o indemnizație de ședință în procent de 6% din indemnizația brută lunară a președintelui CJ”,
Se arată în hotărârea menționată
Din verificările statelor de plată din 2019, a reieșit că membrii ATOP au primit de fapt 12% din insemnizația lui Costică Macaleți, adică 2.246 de lei brut.
„Azi am avut ședința de fond a CJ-ului dar nu s-a discutat problema asta. La noi indemnizația de ședință pe lună, pe fiecare membru ATOP este de 1.300 de lei, net vorbind”,
A mai precizat Gheorghe Nazare care nu știe la acest moment dacă va trebui să înapoieze jumătate din indemnizația primită
În acest sens, Curtea de Conturi a solicitat în finalul raportului:
„Reglementarea modalității de acordare și plată a indemnizațiilor către membrii ATOP prin hotărâre a autorității deliberative astfel încât să fie menționate în mod detaliat activitățile ce au fost remunerate (ședințe de plen ordinare sau extraordinare și activitățile de comisii) precum și cuantumul indemnizației aferente fiecărei activități pentru anul supus auditării (2019) dar și pentru perioada anterioară / viitoare și după caz, stabilirea întinderii plăților ce au fost efectuate cu încălcarea HCJ nr. 118 din 24 august 2016”.
Președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, asemenea altor situații anterioare, a refuzat să răspundă la telefon pentru a oferi clarificări. Și asta în condițiile în care oricum accesul jurnaliștilor în instituția publică este restricționat din cauza pandemiei.
Din ATOP fac parte consilierii județeni Gheorghe Nazare (președinte), Sergiu Marian, Gheorghe Vâzdoagă și Cristina Breșug de la PSD și doi liberali, respectiv Radu Anton și Petre Tupiluș. Intră automat și unul dintre subprefecții județului, în prezent fiind vorba despre Rodica Zelincă, dar și șefii din MAI, respectiv Viorel Șerbănoiu, inspector șeful IPJ, Cristian Amarandei, inspector șef ISU, Cristian Onofrei, comandantul Jandarmeriei, Valeriu Harabulă de la Poliția de Frontieră și Ioan Onuțu, directoul Poliției Locale.
Și nu în ultimul rând Cătălin Corneanu, din partea Corpului Național al Polițiștilor.
Pentru reprezentanții societății civile, pe care Costică Macaleți i-a numit pe cei trei primari, locurile sunt în continuare vacante.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024