Activitatea s-a desfășurat în cadrul unui proiect Erasmus în Budapesta, acolo unde profesoarele au participat la un curs de educație.
Trei profesori de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Vorona au participat în luna noiembrie la un curs de educație pentru adulți Active citizen -The power is in your hands!, la Budapesta, în Ungaria. Finanțarea deplasării a fost posibilă în cadrul Proiectului Erasmus + “Dare to Care+ ” Nr. de referinţă: 2024-1-RO01-KA122-ADU-000214935, implementat de Asociația I.A.T.A , din Botoşani.
Profesorii au fost: Burciu Alina, Dobrotă Adina și Lupu Nina .
Cursul Erasmus+ a început cu o analiză profundă a provocărilor stringente de mediu cu care se confruntă lumea noastră astăzi, inclusiv schimbările climatice, pierderea biodiversității și epuizarea resurselor. Prin seminarii, ateliere de lucru și discuții interactive de grup, am aflat despre interconectarea acestor probleme și impactul lor asupra comunităților locale. Această înțelegere ne-a ajutat să vedem dincolo de sala de clasă, recunoscând importanța integrării acestor preocupări globale în activitatea curentă.
Cursul a inclus și studii de caz ale proiectelor de mediu de succes conduse de comunitate. Aceste exemple au evidențiat modul în care acțiunea colectivă – condusă de cetățeni obișnuiți – poate conduce la schimbări semnificative. Participantele s-au întors acasă inspirate de a da putere comunităţii să ia parte la inițiative locale, înțelegând că acțiunile lor, oricât de mici, contribuie la o mișcare globală mai mare.
Unul dintre cele mai valoroase aspecte ale programului Erasmus+ a fost abordarea practică. Am participat la activități precum proiectarea planurilor de dezvoltare durabilă, integrarea temelor de mediu în subiectele existente și utilizarea instrumentelor digitale pentru a implica elevii. Utilizarea mijloacelor didactice practice, cum ar fi simulări și experiențe de învățare în aer liber, a schimbat jocul. De exemplu, am învățat să folosim parcurile locale ca „săli de clasă verzi” pentru a preda despre ecosisteme și durabilitate într-un mod practic și memorabil.
„Participarea la acest curs în cadrul programului Erasmus+ axat pe durabilitatea mediului nu a fost doar o oportunitate de dezvoltare profesională, ci a fost o experiență care ne-a schimbat viața, care ne-a redefinit rolul de profesori și de cetățeni activi ai societății. Participând la un curs de o săptămână de educație pentru mediu, am dobândit nu numai cunoștințe, ci și un nou simț al scopului: să inspirăm și să dăm putere următoarei generații să ne protejeze planeta.”, a declarat una dintre participante.
„Prin Erasmus+, ne-am dat seama că rolul nostru se extinde dincolo de predare – este vorba de a întruchipa valorile pe care vrem să le insuflăm elevilor noștri . Cursul a subliniat conceptul de cetățeni activi care conduc prin exemplu și inițiațivă.
Erasmus+ ne-a învățat că profesorii au puterea de a modela nu numai mințile, ci și comunitățile. Îmbrățișând rolul de cetățean activ, contribui la o mișcare ce depășește cu mult zidurile formării iniţiale din perioada şcolarităţii. Împreună, ca educatori și cetățeni, putem deschide calea către un viitor mai ecologic și mai durabil.”, au mai transmis si celelalte două participante.
AVARIE cauzată de o firmă, mii de botoșăneni fără apă ASTĂZI
Gabriela Erdic
Dec 17, 2024
Două TIR-uri s-au ciocnit pe „drumul morții”, o persoană rămasă încarcerată
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Botoșănean bătut cu parul în propria casă, doi bărbați ajung la Tribunal
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Elevii din nordul județului încurajați să semnaleze faptele de corupție
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Trei tineri internați în spital după accidentul de muncă de la baraj
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile