(P) Imprimantele 3D au devenit o „jucărie” casnică datorită facilității de uzare și prețului accesibil
Pentru pasionații de tehnologie, dar nu numai, printarea 3D, cunoscută și sub denumirea de fabricație aditivă, a început să fie un adevărat trend. Această tehnologie permite crearea obiectelor tridimensionale prin depunerea succesivă de straturi de material, controlate de un model digital, iar utilizarea acesteia e atât de simplă încât poate deveni „jucăria” ideală pentru acasă.
Pe măsură ce tehnologia evoluează, se descoperă aplicații din ce în ce mai impresionante, iar accesibilitatea consumatorului e tot mai facilitată. În prezent, majoritatea serviciilor se pot accesa cu un click, iar industria enterteinmentului are, pe departe, cel mai bun raiting. Utilizatorul poate avea, instant, filmul preferat, poate fi într-o călătorie virtuală sau poate juca online accesând o platformă de gaming cum este cazino Netbet, primul site licențiat în România (L1160651W000195, ONJN, +18). În acest context, gadget-urile și dispozitivele sunt tot mai performante și au tot mai multe aplicații. Unul dintre acestea e și printarea 3D, accesibilă acum tuturor, cu posibilitatea de a crea de la cea mai banală jucărie la proiecte arhitecturale complexe. Printarea 3D este un proces de fabricație care implică adăugarea strat cu strat a materialului pentru a crea un obiect tridimensional. Aceasta diferă de metodele tradiționale de fabricație, care implică îndepărtarea materialului prin tăiere sau
forjare. Printarea 3D utilizează diverse materiale, inclusiv plastic, metal, ceramică și chiar alimente precum brânza, glazura și ciocolata.
Cu toții dorim să ne bucurăm de realizările moderne ale științei și tehnologiei, astfel datorită producției noii generații de imprimante 3D, toată lumea își poate permite acest lux. Miniaturizarea imprimantelor nu numai că a redus dimensiunea, dar și o reducere multiplă a prețului. Pentru cei care au o fire creativă și le place să-și decoreze singuri casa sau să creeze diverse obiecte personalizate, imprimanta 3d este genul de lucru ideal. Se poate realiza orice, de la obiecte decorative, machete, jucării, suporturi pentru diverse lucruri mici, cutii de depozitare, bijuterii, ghivece și lista poate continua atât cât permite imaginația.
În principiu, imprimantele 3D sunt clasificate în funcție de tehnologia de imprimare folosită, dimensiunea desktopului și a materialului pe care îl „consumă” la imprimare. Desigur, imprimantele diferă, și prin precizia și finețea lor de imprimare.
În prezent, sunt disponibile imprimante gata de utilizare, care pur și simplu se conectează la computer și se pot utiliza, sau modele de imprimantă 3D modulare.
Acestea sunt vândute desfăcute sub forma unui kit tehnic, dar sunt ușor de montat și utilizat. Imprimantele pot folosi tehnologia de imprimare FDM (Fused Deposition Modeling) sau SLA (stereolitografie). În primul caz, dispozitivul formează strat cu strat în plan orizontal prin topirea materialului. La tehnologia SLA, un fascicul laser este utilizat pentru a crea un obiect, care redă straturi individuale pe o rășină polimetrică. Metoda SLA este mai precisă, și de aceea este și mai scumpă.
Cel mai simplu și ieftin model de imprimantă 3D este aceea gen stilou sau pen , care
se găsește pornind de la 70, 80 RON până la câteva sute. Acesta este un pix special care permite crearea de obiecte tridimensionale. O umplutură special topită curge din vârful pixului și îi permite proprietarului fie să creeze obiecte 3D de la zero, fie pur și simplu să completeze obiecte deja realizate din același material sau cel puțin dintr-un material foarte apropiat . Este ideal pentru artiști, creativi și pentru copiii un pic mai mari. Imprimantele 3D destinate uzului casnic pornesc, și ele , de la câteva sute de RON la câteva mii, în funcție de performanță, dimensiunile print-ului, viteza maximă de printare, putere și alte caracteristici tehnice. Fie că se experimentează printarea 3D ca un hobby, fără a crea și un desing sau se
caută un anumit design de printati, e bine de știut că există o serie de surse online unde se pot găsi diferite matrițe sau designuri gata făcute, unele contra cost și altele gratuite.
Sursa foto: unsplash
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024