Astăzi încep Zilele Nordului, cu peste 50 de concerte, spectacole și evenimente culturale în zece localități din regiune.
Trupe ca Alternosfera sau OCS concertează în Poiana Teioasa, Sebastian Spanache Trio la teatrul de vară din Ipotești, pianistul Bogdan Vaida la Cernăuți, iar Jazu și Ad Libitum la Conacul Balș din Darabani. Sorin Onișor, fotograful satului românesc, susține un workshop de fotografie la Darabani, iar norvegianul Espen Rasmussen trimite la Cernăuți impresionanta expoziție Transit. Spectacole de teatru, expoziții memoriale, expoziții de pictură și fotografie, spectacole de muzică populară, călătorii și proiecții de film din seria British Documentary completează agenda festivalului.
Întâlnirile Nordului deschid prima zi de festival: 75 de tineri participă la 6 ateliere și o conferință pe teme de educație, la Liceul Cantemir din Darabani.
Muzeul Nordului, înființat în 2013 în Conacul Balș, la prima ediție a festivalului, găzduiește de la ora 18 vernisajul expoziției permanente Lucian Valea, dedicată scriitorului care a schimbat în anii ’70 destinul literar al regiunii. Tot la Conacul Balș are loc, de la ora 19, vernisajul expoziției de fotografie Aproape.de/Bucovina, urmat de deschiderea workshop-ului de fotografie Nordul, susținut de Sorin Onișor, fotograful satului românesc.
Deschiderea oficială a festivalului are loc în curtea Conacului Balș de la Darabani, unde trupa Jazu va susține un concert începând cu ora 20. Seara se încheie cu proiecțiile de film din seria British Documentary, tot în curtea conacului.
Ziua de vineri va aduce, pe lângă activitățile de la Darabani, și o agendă plină la Ipotești, unde sunt așteptați localnicii și botoșănenii. Sâmbătă organizatorii propun călătorii și evenimente în Pererîta lui Grigore Vieru și în satul de poveste Hilișeu, precum și un maraton de ciclism în Lunca Prutului, cu startul la Horodiștea, cel mai nordic punct al țării. Duminică e ziua dedicată Cernăuțiului, cu un vernisaj de excepție la Muzeul de Artă și un recital de pian la Filarmonica de Stat. Toate acestea în timp ce la Darabani agenda culturală este, de asemenea, foarte ofertantă.
Programul detaliat al evenimentelor se găsește pe www.zilelenordului.ro.
Strângere de fonduri
După ce, la edițiile anterioare, comunitatea ZN a reușit să facă donații de circa 10.000 de euro pentru Muzeul Nordului de la Darabani, Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare de la Teioasa și Casa Enescu de la Mihăileni, în 2016 eforturile festivalului se îndreaptă către susținerea activității Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți.
Școala de la Cernăuți a adunat, în numai un an de la înființare, 117 discipoli la secțiuni precum limba și literatura română, artele teatrului, istoria și civilizația românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică. Echipa de la Cernăuți, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea și dezvoltarea activității școlii.
Mecanismul strângerii de fonduri este inovator: Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii sunt invitați să „cumpere” kilometri, cu o donație recomandată de 2 euro per kilometru. La 100 de donatori, asta va însemna peste 4.000 de euro pentru școala cernăuțeană, bani ce vor fi folosiți pentru plata chiriei spațiului, cheltuieli administrative și materiale de construcții. Donațiile se fac în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani.
Asociația Nord contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere.
Proiectul-fanion al Asociației este Zilele Nordului, festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere. Ediția din 2015 a festivalului a reunit 9000 de participanți, dintre care 500 de turiști, și a reușit mobilizarea unor donații în valoare de 5000 de euro pentru Casa Enescu de la Mihăileni și Muzeul Nordului de la Darabani.
Partenerii oficiali ai Zilelor Nordului 2016 sunt BCR și Bergenbier. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Darabani și finanțat de Consiliul Județean Botoșani, Ministerul Tineretului și Sportului și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Botoșani.
Vezi și: Tinerii botoșăneni invitați să se alăture festivalului ”Zilele Nordului” - CE surprize îi așteaptă
Charles Petro va juca pentru Malawi în calificările Cupei Africii pe Națiuni
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Doi medici noi au promovat concursul la Spitalul Județean – SECȚIILE
Oana Sava
Nov 06, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024