Societatea de salubrizare a oraşului este în mare pericol să rămână fără cea mai mare parte a activităţii. Implementarea planului integrat de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean aduce SC Urban Serv SA în situaţia de a nu mai putea să desfăşoare practic cel mai bănos lucru. Aceasta după ce Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces” a hotărât scoaterea la licitaţie a serviciilor de colectare a deşeurilor şi transportul acestora până la staţiile de transfer, respectiv până la depozitul care se construieşte acum la Stăuceni.
Urban Serv are interzis la licitaţie
„Autoritatea contractantă pentru contractele de delegare a gestiunii serviciului de colectare a deşeurilor şi transportul acestora până la staţiile de transfer, respectiv până la depozitul conform Stăuceni este ADI Ecoproces Botoşani, în numele şi pe seama UAT-urilor implicate”, se arată în
hotărârea adoptată de AGA – ADI „Ecoproces”. Judeţul a fost împărţit în cinci zone: Botoşani, Dorohoi, Săveni, Ştefăneşti şi Flămânzi. Pentru fiecare dintre acestea urmează să se organizeze o licitaţie, iar marea problemă pentru „Urban Serv”, dar şi pentru celelalte societăţi care în prezent se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului este că reprezentanţii ADI „Ecoproces” susţin că agenţii economici la care Consiliile Locale sunt acţionare nu vor avea dreptul să participe la licitaţie. De altfel, iniţial s-a dorit ca la nivelul CJ să se constituie o societate care să gestioneze întreaga activitate de salubrizare a judeţului, însă s-a constatat că acest lucru este nelegal şi de aceea s-a hotărât predarea prin licitaţie a serviciului către operatori privaţi.
Urban Serv ar rămâne aproape doar cu pierderile
„Nici nu are voie să participe, poate să rămână cu spaţiile verzi. Din punctul meu de vedere nu are voie să participe că e conflict de interese. Nu poate să fie parte din unitatea asta, din ADI, şi să participe la licitaţie. Municipiul ce e, nu e societatea lor? Aşa făceam şi eu un serviciu şi participam (…). Atunci vin şi eu cu firma mea şi mă înscriu la licitaţie şi îmi dau mie lucrările toate”, ne-a declarat
Florin Ţurcanu, preşedinte al Consiliului Judeţean. Acesta este şi preşedinte ADI „Ecoproces” şi a arătat că firma de consultanţă angajată are la dispoziţie şase luni ca să organizeze licitaţiile pentru toate cele cinci zone. Încă directorului SC Urban Serv SA nu i-a venit să creadă când a auzit poziţia ADI „Ecoproces” şi a preşedintelui acesteia.
„Nu cred eu că nu se poate, de ce să nu se poată? Trebuie să vadă juriştii chestia asta, e prima oară când aud aşa o treabă”, ne-a spus
Gheorghe Pricopi. Pierderea celui mai important segment de activitate ar fi pentru Urban Serv o lovitură cu consecinţe dramatice în condiţiile în care din cifra de afaceri anuală de circa 13 milioane de lei, mai mult de jumătate este dată de tot ceea înseamnă activitatea cu gunoiul. Ar rămâne doar cu administrarea cimitirelor, care merg în pierdere, cu Piaţa Viilor, care de asemenea merge de obicei în pierdere şi cu Piaţa Centrală, singura care mai face profit. Pe de altă parte, Urban Serv a câştigat la licitaţie serviciul de salubrizare, iar contractul, ca şi în cazul altor localităţi,m mai are câţiva ani până la expirare, iar o eventuală reziliere ar presupune plata unor daune.
Probleme şi la Dorohoi
Membri AGA – ADI „Ecoproces” sunt tocmai autorităţile locale, reprezentate de primari, care pe 4 septembrie au votat hotărârile AGA privind scoaterea la licitaţie a serviciului în cauză pe cinci zone.
„Firma care efectuează salubrizarea la noi nici nu vreau să participe la licitaţie”, a declarat
Relu Tîrzioru, primar de Săveni, în timp ce Constantin Bursuc, viceprimar Dorohoi, a recunoscut că hotărârea aprobată va crea dificultăţi societăţii de servicii publice a celei de a doua municipalităţi a judeţului.
ADI „Ecoproces” a fost înfiinţată tocmai pentru punerea în practică a programului european accesat de CJ pentru gestionarea gunoiului. În judeţ va exista un singur depozit, cel de la Stăuceni şi câteva staţii de transfer, unde deşeurile vor sta scurt timp, până vor fi duse la noua groapă.
AFLĂ CUM S-A NĂSCUT PROGRAMUL CARE POATE FALIMENTA URBAN SERV:
Ţâbuleac a semnat în prezenţa lui Boc pentru 30 de milioane euro
CITEŞTE ŞI:
Şeful de la ANRSC cere implicare în colectarea selectivă a deşeurilor