Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
A trecut un an de atunci, Cinematograful Unirea a trecut între timp în subordinea Teatrului Mihai Eminescu și singurul act cultural desfășurat în sala de spectacole au fost câteva piese de teatru prestate pentru publicul botoșănean.
Dar niciun film.
Fostul director al celui mai vechi cinematograf din Botoșani susține că nici dacă s-ar fi dorit să fie continuat programul de difuzare al filmelor, acest lucru nu era posibil.
„Practic, cât am fost cu România Film, aceste case de distribuție care sunt independente ne făceau nouă o favoare și ne trimiteau filmul într-un format care aproape că nu mai există. În viitor intrăm digital, cu 3D, se cumpără aparatură de ultimă generație fără de care nu am fi putut face nimic”,
Viorel Hrițcu, fost director Cinematograf Unirea
În aceste condiții, Primăria Botoșani în calitate de ordonator principal de credite a alocat o sumă de 490.000 de lei pentru achiziția unui sistem de sonorizare și video pentru Cinema Unirea.
Aparatură cu care se vor putea difuza filme în format digital sau 3D.
„Urmează să se semneze contractul cu cel care a câștigat licitația și probabil la sfârșitul lui septembrie, poate mai devreme, în funcție de cum se aduce aparatura, o să se aducă aparatură de ultimă generație. Și imediat cu autorizația de la București și aparatura asta nouă o să redeschidem cinematograful”,
Viorel Hrițcu, fost director Cinematograf Unirea
În paralel, Teatrul Mihai Eminescu a trebuit să se autorizeze pentru a avea calitatea de „proiector”, avizele fiind eliberate de Centrul Național al Cinematografiei.
Una de durată, se pare.
„Procedura nu este așa simplă ca atunci când eram noi la România Film sau ca o instituție care se ocupa doar de treaba asta. Și trebuie depuse niște acte și tot în permanență s-au cerut tot alte acte, autorizații PSI și fel de fel de documente care trebuiau trimise și rezolvate”,
Viorel Hrițcu, fost director Cinematograf Unirea
În schimb, chiar dacă din toamnă se vor relua programele de difuzare filme, sala nu va avea parte de îmbunătățiri prea curând: „Sala este aceeași, nu s-a schimbat nimic. Din punctul meu de vedere noi suntem mulțumiți că au apărut banii necesari și se cumpără aparatură. Și probabil din mers, când o să începem să producem bani, o să fie mai ușor, cu acești bani să se poată face investiții”, a mai spus fostul director.
Oricum, pe perioada verii, asemenea actorilor sau artiștilor de la Filarmonică, în pauza dintre stagiuni toată lumea se află în concediu. La cinema a rămas un singur angajat care asigură permanența în intervalul orar 8:00 – 16:00. Iar asta în eventualitatea în care ar exista solicitări pentru închirierea sălii pentru diverse evenimente sau teste efectuate de firma care va furniza noul echipament.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024