Măștile pe care le confecționează au ajuns în toate colțurile țării dar și la numeroase expoziții din lume.
Dănuță Stan, care la vârsta de 60 de ani realizează măștile care arată ''părțile hidoase ale naturii umane'', face totul din plăcere, după o ''rețetă'' preluată, acum peste jumătate de secol, de la mama sa, potrivit obiceiurilor din zona Ibănești.
Măștile specifice sărbătorilor de iarnă sunt realizate exclusiv din ''ingrediente'' naturale, începând de la blana de oaie până la cornul de bovină sau dinții de porc.Toată viața a fost șofer, însă în urmă cu 14 ani a fost concediat și, pentru că nu și-a mai găsit de muncă, s-a apucat de confecționat măști. Știa să facă acest lucru de mic, dar în 2000 s-a dedicat total pasiunii sale.
''De măști m-am apucat din 2000. Până atunci, făceam la prieteni, la colegi, la neamuri. În 2000, când am terminat cu serviciul, am zis că nu merită să stau pentru un salariu de 600 de lei și m-am apucat de confecționat măști. Nu se câștigă, dar măcar o fac cu plăcere'', spune meșterul popular.
Nicio mască nu seamănă cu cealaltă, ci sunt create după ''felul gândirii'' artistului. O mască râde, alta este tristă, una este de femeie, alta de bărbat, una de tânăr, alta de bătrân, una cu mustață, alta fără, una gri, alta neagră.
''Fac o babă, fac un moșneag. Am făcut și o punkistă. Fiecare mască are treaba ei. Sunt 100% naturale și sunt unice. Măștile se lucrau rustic și eu merg tot pe rustic, merg pe principiul pe care îl știu eu. Totul fac din plăcere. Cântă muzica populară și eu lucrez. Când mă supăr pe ele, că mă mai înțep cu acul, le mai arunc, dar mă întorc la ele'', susține Dănuță Stan.
Fiecare dintre măștile sale are un cost de minimum 100 de lei, iar artistul nu reușește să le vândă cu mai mult de 150 de lei.
Meșterul este trist că nu a găsit, până acum, pe nimeni care să îi moștenească pasiunea. El nu are copii, iar nepoții săi nici nu vor să audă de asta, pentru că ''i-a înnebunit internetul''. Încearcă să predea lecții copiilor de la diferite școli, însă pentru aceștia atracția este doar de moment.
''Ceea ce apreciez eu la meșterul popular Stan Dănuță este că se raportează la maniera tradițională căreia îi aparține, respectiv la micro-zona Ibănești. În momentul în care un meșter popular nu alterează ceea ce a învățat este de apreciat. Măștile arată ascunzișurile ființei umane, părțile hidoase ale naturii umane, invitând de asemenea la corectarea noastră interioară'', afirmă Margareta Mihalachi, etnograf în cadrul Centrului Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Botoșani.
Tot el face opinci tradiționale din piele de porc cu care îi place să se încalțe de fiecare dată cânt participă la un eveniment major sau la un târg la care este invitat. Opincile fac parte din ținuta sa populară de care nu se desparte niciodată. De altfel, artistul are acasă nu mai puțin de cinci costume populare.
Măștile lui Dănuță Stan au fost expuse, în această primăvară, la Veneția, în cadrul unei expoziții organizate de Asociația Romeni in Veneto, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.
Pe lângă măști, Dănuță Stan este pasionat de confecționarea căprițelor, căiuților sau a capului de urs. An de an, el convinge tinerii din sat să facă ''bandă'' și să meargă la urat din casă în casă. El este cel care le asigură costumele tradiționale, cel care îi învață să danseze, dar și cel care suportă toate costurile de organizare. (Sursa: Agerpres)
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Ajut-o pe Dana să aibă o viață fără durere: Orice donație, oricât de mică, contează!
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Precipitații puține și temperaturi ridicate: PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile