Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Ioan Mihăilă este un botoșănean stabilit în Statele Unite ale Americii din 1982 și venit acasă cu fetița de 14 ani care s-a născut acolo, în San Francisco și este astfel cetățean american.
Ioan Mihăilă și cu fetița pe nume Ioana au venit la Botoșani, în vizită la bunica maternă. Când au ajuns au găsit-o pe femeia în etate într-o stare precară de sănătate.
Tatăl, Ioan Mihăilă, a vrut ca fiica sa să fie parte activă în tot ceea ce întreprinde acasă, inclusiv transportul la spital al bunicii.
„Ea e născută în America, dar am venit să petreacă ceva timp România, cu bunica maternă. Și, din nefericire, am găsit-o într-o stare avansată de boală, pe bunică. Și am venit la spital. Probabil că a fost greșeala mea în original, dar am vrut ca Ioana să vină și să experimenteze puțin din cultura și din viața în România. Și de aia am cerut să vină și ea cu mine, la spital, să vadă și să cunoască cât mai multe, să vadă toate aspectele”,
Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.
Au ajuns așadar undeva pe la 8:30 la Unitatea de Primiri Urgențe, bunica a fost luată și dusă la investigații. Din punct de vedere medical, lucrurile au decurs firesc, familiei i s-au explicat procedurile. Au așteptat inițial într-o sală din apropiere de cabinetul de consultații din UPU de unde li s-ar fi cerut să iasă.
Bărbatul spune că au făcut acest lucru, fără să comenteze în vreun fel și au ajuns pe două scaune, la intrare, în sala destinată aparținătorilor.
Botoșăneanul a mai spus că fetița vorbește foarte puțin limba română și înțelege ce i se spune în proporție de 70%.
„Când începi să vorbești repede cu ea, se pierde pentru că nu știe, nu e limba ei. Am ieșit afară cu fetița și am așteptat pe două scaune. După trei minute mama ei, soția mea, a sunat pe FaceTime și a întrebat unde e bunica? Fetița a încercat să-i explice, vorbea cu ea, ținea telefonul și spunea că, uite, bunica au luat-o și au băgat-o acolo. Acel paznic a văzut lucrul acesta și a strigat: nu este voie să se filmeze. La care și eu și fetița am răspuns în același timp: nu filmăm, vorbim. N-a înțeles lucrul acesta și-a părăsit postul și a venit spre noi. Fetița s-a speriat și s-a ridicat în picioare. El a venit, a apucat-o de spate și a împins-o, afară”,
Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.
Fetița a fost luată din UPU de o prietenă de familie și dusă acasă pentru a se liniști și pentru a se opri din plâns.
Bărbatul spune că acesta este cel mai serios șoc din viața ei și că probabil că, dacă nu i s-ar fi întâmplat ei, care este un copil, ar fi trecut incidentul cu vederea.
Însă fiind vorba de fiica sa, este decis ca vinovatul să suporte consecințele.
„Eu în California lucrez pentru District Attorney, Procuratura. Și din punctul meu de vedere aceasta este o agresiune, o agresiune fizică. Nu știu dacă e verbală, că nu a zis mai nimic, dar fizică a fost. În momentul acela am intervenit, dar fetița a fost șocată, ea este acum acasă, a plâns, ei nu i s-a mai întâmplat un incident de o asemenea natură și seriozitate și a fost foarte șocată. O prietenă de-a noastră a venit, ne-a informat, eu nu știu legile din România, le știu pe cele din America. Dar acesta este spațiu public și dacă ar fi filmat, e voie să filmeze. Bineînțeles, ironia este că nici nu a filmat, stătea de vorbă la telefon cu mama ei când a fost agresată. Dar chiar dacă ar fi filmat ar fi avut voie pentru că acesta este considerat spațiu public”,
Ioan Mihăilă, tatăl Ioanei.
Bărbatul a mai arătat că se va adresa inclusiv Ambasadei SUA în cazul în care va fi nemulțumit de răspunsurile pe care le va primi de la conducerea spitalului.
Medicul șef al Unității de Primiri Urgențe (UPU), Ramona Guraliuc, se afla în dimineața zilei de sâmbătă la un seminar medical la Cluj.
A aflat prin telefon ceea ce s-a întâmplat și a fost de acord că se află în fața a două variante ale poveștii, diferită una de cealaltă.
„Am înțeles că nici nu s-a pus problema de a brusca, cumva a fost așa puțin dirijată din spate la modul că i s-a explicat că nu poate să filmeze nefiind un spațiu public în interior. Ea am înțeles că a vrut să dea imagini pe Skype sau ceva de genul acesta restului familiei care se află în America. Dar nu e OK să facem lucrurile acestea”,
Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani.
Cum obiectivul are supraveghere video, conducerea unității va viziona imaginile surprinse sâmbătă dimineață în holul UPU pentru a se constata dacă într-adevăr paznicul a agresat fetița. Sau doar a atins-o pe spate, cum pretinde.
„O să dăm notă explicativă dacă o să ni se ceară. O să merg luni la d-na manager să vedem imaginile pe care eu nu pot să le accesez, dar d-na manager poate să facă lucrul acesta. O să mă uit pe imagini, nici mie nu îmi convine o situație de acest gen. Și eu la rândul meu sunt părinte și nu îmi convine, clar sunt împotriva gesturilor de acest fel, de violență, dar vreau să văd imaginile, să văd ce s-a întâmplat”
Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani
Se poate filma în spațiul public și în ce condiții?
Articolele IV-V din Declaratia drepturilor omului si cetateanului
arată că
Articolul IV
„Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora: astfel, dreptul fiecărui om nu are limite, cu excepția acelora care asigură celorlaltor membri ai societății exercitarea acelorași drepturi. Aceste limite pot fi determinate numai prin lege.”
Articolul V
„Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate. Orice lucru care nu este interzis prin lege nu poate fi împiedicat, și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut.”
Ceea ce înseamnă că: „De principiu, ceea ce nu este expres interzis, este permis. Asadar, se poate filma oriunde are publicul liber acces DACA aceasta activitate nu deranjeaza activitatea din institutia respectiva. Prin "activitate" trebuie inteles numai ceea ce in mod legal ar trebui sa se intample acolo. Astfel, daca se filmeaza murdarie, cozi interminabile, abuzuri, etc. nu putem discuta despre deranjarea activitatii”.
Ori în cazul de față fetița ar fi vorbit cu mama sa la telefon și îi arăta locul unde a fost internată bunica, fără a avea acces în saloane pentru a perturba activitatea medicală. Mai mult, nu exista un singur anunț sau afiș prin care să se spună că filmatul este interzis în holul UPU.
Și mai mult decât atât, există numeroase imagini în publicațiile locale surprinse inclusiv din interiorul UPU, unde filmatul sau fotografiatul ar fi interzis.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Tragedie fără margini: A plecat la ceruri directoarea unui liceu din Botoșani
Oana Sava
Nov 27, 2024
Șofer scos din trafic de polițiști și dus direct la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
ACUM: Liderii PSD în fața botoșănenilor, ultima sută de metri până la parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024