Puţine dintre victimele accidentelor rutiere ştiu faptul că au dreptul să ceară asigurătorilor anumite plăţi care să acopere atât prejudiciul material, cât şi pe cel nepatrimonial, care include imposibilitatea de a munci, de a-şi primi salariul, de a se bucura de viaţa de zi cu zi.
Asta a susţinut avocatul Tamara Lenz, invitată în cursul săptămânii la emisiunea de business ZF Live. Ea a arătat că, victimele accientelor nu obişnuiesc să solicite despăgubiri firmelor de asigurări şi că, în general, se limitează la acţiuni împotriva persoanelor care au provocat evenimentele respective.
Lucrurile stau cu totul diferit atunci când vine vorba de situaţia la nivel internaţional.
„În cazul unul accident rutier petrecut în străinătate în urma căruia victima a avut nevoie de 91 de zile de îngrijiri medicale, suma pe care a plătit-o asigurătorul a fost de 600.000 de euro. Era un cetăţean din Botoşani, care şi-a ajutat întreaga familie cu aceşti bani“, a adăugat Tamara Lenz.
Victimele au nevoie de un număr de zile de îngrijire mediacală în urma accidentelor rutiere. În România, dacă se ajunge până la 90 de zile, nu se deschide un dosar penal, ceea ce înseamnă că orice victimă care îşi va deschide un dosar şi solicită o daună va plăti o taxă de timbru, taxă care nu există în ţări precum Italia, a explicat Tamara Lenz.
„Am făcut citare în instanţă cu cazuri internaţionale unde pentru aceeaşi cauză, pentru acelaşi tip de accident, s-au plătit 300.000 de euro şi nu 6.000 de euro. Suntem în România şi aici se dă valoare foare mică“, a arătat Tamara Lenz.
Pentru 30 de zile de îngrijire medicală suma nu este acordată direct de către firma de asigurări care a emis acea poliţă. Victimele sunt trimise pe cale civilă în Instanţă pentru a cere pretenţiile pe care le consideră, a mai adăugat avocata.
Sfatul ei este ca oamenii să se intereseze mai mult şi să facă cerere la asiguratori pentru plata daunelor care îi sunt provocate: „Nu trebuie să rămână pasivi. Pasivitatea le-a creat asiguratorilor de-a lungul timpului profituri extraordinare.“
DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL
Meteorologii au prelungit CODUL GALBEN de ceaţă şi polei : Vizibilitate tot mai scăzută
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Blocada de seară: Amenzi pentru drifturi și viteză, polițiștii au răscolit puțin și barurile
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Se caută doi tineri medici pentru Urgențe, candidații dau examenul la Iași
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Jandarmii botoșăneni, la ceas de bilanț: Mii de amenzi date, an cu o sumedenie de misiuni
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Panouri publicitare dezafectate din mai multe zone ale orașului
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile