Acum 92 de ani, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Mărășești, avea loc ceremonia de deshumare a osemintelor pământești ce au aparținut eroilor necunoscuți din Primul Război Mondial. În zilele noastre, în cinstea botoșănenilor care și-au dat viața pentru patrie, un nou monument a luat naștere într-un sat din Botoșani.
În perioada când a fost comună, Costeștiul a dat mulți ostași Armatei Române. În memoria lor, într-o duminică cu nori de ploaie, 17 mai 2015, a fost sfințit Monumentul Eroilor, pe locul pe care vreme de 80 de ani, a stat biserica veche din lemn, la care sătenii veneau să se închine.
La inițiativa consilierului județean Florin Bulgaru, ajutat fiind de consilierul județean Gabriel Alecsandru, un sobor de preoți a ținut o slujbă care a scos lacrimi de la rudele eroilor pierduți în război. Au fost prezenți și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, prefectul Costică Macaleți, vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian Achiței, senatorul Viorel Grigoraș, și consilierul județean Sergiu Marian, printre sătenii care s-au înghesuit la sfințire, și copilașii cu straie moldovenești.
„Astăzi s-a înfăptuit cu voia lui Dumnezeu sfințirea Monumentului Eroilor, eroi pe care trebuie să-i pomenim, mai ales că suntem în preajma zilei de Ispas, de Înălțare, de Ziua Eroilor, și trebuie să le aducem recunoștință celor care s-au jertfit pentru credință, pentru neam, pentru pământ, în cele două războaie mondiale. Cred că fiecare dintre noi are pe cineva care s-a jertfit în cele două războaie, mai avem printre noi și veterani și văduve de război și cred că trebuie să facem o plecăciune în fața lor ca recunoștință”, a fost discursul prefectului Costică Macaleți.
Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu:
„Am asistat la o slujbă care a fost foarte frumoasă și foarte înălțătoare, dar cu atât mai mult, sfințirea unui astfel de monument, face cinste dumneavoastră, locuitorilor din Costești.Cu siguranță aveți rude aici, care s-au jertfit pentru țară, pentru credință. Un gând deosebit și o mulțumire specială celor care s-au ostenit pentru construcția acestui monument”.
Slujba a fost urmărită de peste o sută de suflete din Costești, bătrâni și copii deopotrivă, care au aprins câte o lumânare de-a lungul drumului cimentuit ce duce la monument. Vreme de aproape două ore, costeștenii îmbrăcați de sărbătoare au ascultat o slujbă emoționantă, înainte de momentul de final, în care au dat iama în sărmăluțe.
Fondatorul monumentului, consilierul Florin Bulgaru, a ales localitatea din „coasta” Botoșaniului, pentru că este o datorie de familie, dar mai ales „pentru că toate celelalte sate din comuna Răchiți au monumente, iar Costeștiul nu are. Am ales acest loc pentru că am găsit aici deschidere, oameni deooebiți, și fiind cel mai mare sat din comună, am zis că merită. Să știți că este o moștenire de familie, pentru că în Răchiți, Monumentul Eroilor a fost făcut de mătușa mea, fără nicio aluzie la altceva. Pur și simplu, o bătrână de 80 de ani a vrut să facă ceva în amintirea bunicului meu care a căzut pe front”, a spus acesta.
După ce s-au ghiftuit cu sărmăluțe și au dat pe gât un păhăruț de suc, sătenii au plecat agale spre case.
(C.B.)
[[galerie-foto]]
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Încălcările din trafic: Locurile unde șoferii sunt surprinși și Poliția e pe fază!
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024