Poate cel mai mare șahist al județului Botoșani, deputatul Mihai Baltă a deplâns în Parlament dispariția celei care a fost Elisabeta Polihroniade. Multipla campioană națională, internațională și olimpică a încetat din viață în luna ianuarie, la 80 de ani. În prima săptămână a noii sesiuneiparlamentare, social-democratul Mihai Baltă i-a cinstit memoria de la tribuna Parlamentului. Redăm mai jos declarația căreia deputatul i-a dat citire.
Personalitate distinsă a culturii, educaţiei şi sportului, Elisabeta Polihroniade a marcat decisiv evoluţia şi dezvoltarea şahului românesc, a sportului românesc, fiind imaginea şahului românesc a ultimei jumătăţi de secol.
Multiplă campioană naţională, internaţională şi olimpică, arbitru internaţional, organizator de turnee internaţionale, în anul 2000 Elisabeta Polihroniade a fost declarată şahista română a secolului, iar la aniversarea a 75 de ani a Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE) – Paris 1999 – a fost înscrisă în ediţia inaugurală „Golden Book FIDE”.
Absolventă a Facultăţii de Filozofie, bună cunoscătoare a fenomenului european (a spaţiului public european), Vicepreşedinte a Uniunii Internaţionale a Şahului Şcolar, a susţinut cu fervoare implementarea Declaraţiei scrise a Parlamentului European cu privire la introducerea şahului în sistemul de învăţământ, promovarea proiectului de viitor „Şahul în şcoală” reunind în Aula Bibliotecii Academiei Române academicieni, ministri, campioni mondiali şi naţionali, parlamentari, antrenori şi arbitri, profesori, studenţi şi elevi – pe toţi cei care au înţeles că şahul nu este numai „piatra de încercare a inteligenţei umane”, ci şi o încercare ce educă și formează caractere.
A susţinut fără rezerve, înfiinţarea Taberei Naţionale de Şah de la Agafton – Botoşani 1996 – reunind timp de două decenii cele mai bune echipe de copii, tineri şahişti din cadrul Palatelor Copiilor din toată ţara.
Jurnalistă şi autoare de literatură şahistă, fondatoare a Revistei „Gambit” a reuşit să pună în evidenţă valenţele deosebite ale şahului, ca ştiinţă şi artă, ca sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale, sprijinind coeziunea socială, contribuind la integrarea socială şi combaterea discriminării.
Cu eleganţă şi distincţie, calmă şi inţeleaptă, a fost un ambasador al valorilor românesti, al României, pe toate meridianele globului.
O viaţă închinată şahului şi ţării sale într-un autentic spirit şahist: GENS UNA SUMUS.
ULTIMĂ ORĂ: Incendiu într-un bloc de pe Calea Națională, un botoșănean a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Punct de cotitură: Forța Dreptei a avut un rol major în protejarea democrației – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Două OFERTE pentru Grădina de Vară a Teatrului Eminescu - IATĂ cum va arăta după modernizare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024