Cristian Ghinea, fostul ministru al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se află la Botoșani într-o vizită cu dublă semnificație.
Coordonator al Departamentului de Politici Publice din cadrul USR, Cristian Ghinea urmărește în primul rând întărirea organizațiilor din teritoriu, prin mesaje țintite către actuala clasă politică aflată la guvernare și (in)eficiența ei administrativă. Iar pe de altă parte, Botoșani este unul dintre locurile alese pentru lansarea cărții sale „Cine a făcut România / Răscrucile noastre”.
Fostul ministru Cristian Ghinea a coordonat echipa care a gândit modul de implementare al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în România, program prin care țara noastră a avut oportunități uriașe de dezvoltare, pe mai multe paliere.
După trei ani însă, din fondurile generoase puse la dispoziție unitățile de stat din România s-a atras o parte mai mult decât dezamăgitoare, consideră Cristian Ghinea.
„PNRR este, de fapt, o încercare de a finaliza modernizarea României așa cum a fost ea gândită în momentul aderării la Uniunea Europeană. Reformele din PNRR reprezintă finalul unor promisiuni pe care statul român le-a făcut către UE și pe care clasa politică le-a deviat, le-a oprit sau le-a pervertit. Și putem să discutăm inclusiv despre celebra reformă a pensiilor care acum face agenda guvernării. Este o reformă pe care România a promis că o face și care a fost deturnată de politicieni nepricepuți sau ticăloși”,
Cristian Ghinea, coordonator Departamentul de Politici Publice USR
A considerat că românii au nevoie de o explicație a ceea ce a făcut și de o înțelegere a rolului la nivel istoric a ceea ce înseamnă reforma și modernizarea României.
Frustrarea sa profesională a intervenit urmărind stadiul implementării acestui PNRR în județele țării.
„Mă doare sufletul că trebuie să o spun ca un om care a coordonat negocierea acestui program, care suferă foarte grav la implementare. Până acum erau probleme cu reformele. Cu reformele pe care politicienii din PSD și PNL nu au chef să le facă. Unii nici măcar nu le înțeleg, pentru că nu înțeleg nimic din ce înseamnă modernizarea acestei țări. Acum însă constat că și investițiile din PNRR devin o problemă. Deși e un paradox, sunt o grămadă de bani gratis și mecanisme de implementare simple. PNRR-ul a fost gândit să aibă un mecanism de implementare simplu, așa am negociat cu Comisia Europeană, nu trebuiau să fie problemele complicate care apar la fondurile europene clasice”,
Cristian Ghinea, coordonator Departamentul de Politici Publice USR
Politicienii aflați la guvernare au complicat aceste mecanisme prin tot felul de ordonanțe de Guvern care împiedică atragerea efectivă a banilor europeni.
Potrivit liderului USR, în conturile Băncii Naționale sunt 9 miliarde de euro din care România a reușit să cheltuiască doar vreo 800 de milioane de euro.
„În același timp, nu au venit toți banii care trebuiau să intre în țară în acest moment, nici măcar nu au fost cerute cererile 3 și 4 de plată din PNRR, la care aveam dreptul ca țară, conform calendarului negociat cu UE. Adică este o harababură. Pe de o parte avem banii în casă, pe de altă parte avem întârziere în a trage alți bani și pe de altă parte, mecanismele birocratice pe care noi le-am creat singuri, ne-am legat singuri șireturile, fac să se implementeze greu, să plece greu banii”,
Cristian Ghinea, coordonator Departamentul de Politici Publice USR
Motivul pentru care statul român nu reușește să cheltuiască niște bani pe care i-a primit fără obligația rambursării imediate ar fi ineficiența administrativă a actualilor conducători, în sens piramidal, de la vârf în jos, către teritoriu.
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024
Postul „blestemat” de la spital: Al doilea concurs RATAT după ce candidații au luat 1 și 2
Oana Sava
Nov 01, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024