Municipalitatea botoșăneană a demarat procedurile pentru declararea a doi noi cetățeni de onoare ai orașului, ambii cu zeci de ani de activitate în domeniile în care s-au consacrat.
Primarul Cosmin Andrei și viceprimarii Liviu Toma și Bogdan Buhăianu au inițiat un proiect de hotărâre privind acordarea titlului menționat părintelui profesor Grigore Diaconu.
Și tot primarul, dar împreună cu consilierul local Maricel Maxim de această dată, au depus un proiect similar și pentru poetul, prozatorul, dramaturgul și eseistul Gellu Dorian.
Deocamdată, Primăria Botoșani nu a făcut publice și expunerile de motive aferente celor două proiecte, însă atât părintele, cât și scriitorul nu prea mai au nevoie de foarte multe prezentări.
Născut în 1948, în satul Munteni, comuna Belceşti, judeţul Iaşi, Grigore Diaconu a învățat la școala primară în satul natal (1955-1959), iar gimnaziul la şcoala din comuna Focuri (1959-1962), după care a intrat la Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ și a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București.
În noiembrie 1968, a fost hirotonit ca diacon și a primit harul preoţiei.
A activat la parohia din Santa-Mare, iar în 1976 a fost numit preot paroh la Biserica ”Sfinții Voievozi” din Botoşani şi şef de birou administrativ la Cancelaria protopopiatului.
După doi ani a fost numit protopop de Botoșani, funcția în care a activat până în 1990, când a fost numit preot la Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva.
În 1997 a devenit prin concurs director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, instituție înființată în 1993.
A primit o mulțime de distincții de-a lungul timpului, cea mai înaltă din punct de vedere religios fiind ”Crucea patriarhală”.
S-a născut în 1953 la Botoșani și cu girul lui Geo Dumitrescu a debut literar în revista „România literară”, în l972, sub pseudonimul George Dor.
A publicat zeci de volume și este prezent în antologii din România și din SUA, Franța, Belgia, Germania, Cehia, Ucraina, Spania, Ungaria, Slovacia, Iordania, Rusia, Grecia, Albania, Mexic, Chile.
De-a lungul carierei râvna scrisului i-a fost răsplătită cu o mulțime de premii, atât în țară, cât și în străinătate.
Printre altele, a obținut premiul Uniunii Scriitorilor din România (USR), Premiul romano-canadian „Ronald Gasparic”, Premiul „Coroana Carpatilor”, Ujgorod, Ucraina, 2003; Premiul Balcanica-Bulgaria, 2009; Premiul „Primăvara europeană a poeților”, Chișinău, 2014.
Totodată, i-au fost acordate mai multe ordine și medalii, precum Medalia comemorativă ”150 de ani de la nașterea lui Eminescu”, conferită prin decret prezidențial, Ordinul Cultural A, în grad de Cavaler, 2004; Medalia aniversară ”100 de ani de la înființarea U.S.R.”
Este inițiatorul Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“, înființat în 1991 printr-o hotărâre a Consiliului Local Botoșani, fiind probabil cea mai prestigioasă manifestare culturală organizată la Botoșani.
Este președintele Fundației Culturale „Hyperion – Caiete Botoșănene” și al reprezentanței Botoșani a USR.
Pentru ca nominalizații să primească titlul de cetățean de onoare este necesar ca cele două proiecte de hotărâre să fie aprobate de consilierii locali, existând cel puțin un precedent în care aleșii au respins acordarea distincției.
Pompierii botoșăneni au fost chemați în misiune în zorii zilei
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Cursuri de instrumente de la Liceul de Artă la... Sala Polivalentă – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 02, 2024
Roți blocate și mașini RIDICATE de polițiștii locali: Șoferi amendați pe capete
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024