Elevii de la Grupul Şcolar Şendriceni vor învăţa de săptămâna viitoare la Dorohoi. Decizia a fost luată de conducerea unităţii ca urmare a frigului din sălile de clasă în care sunt nevoiţi să înveţe elevii. Situaţia nu este una nouă, aceeaşi soluţie fiind adoptată şi iarna trecută. În aceste condiţii elevii care învaţă după –amiaza vor fi nevoţi să facă naveta la zeci de kilometri, după ora 20.00, scrie Evenimente de Botoşani.
Părinţii protestează
Frigul a pus lacăt pe uşa Grupului Şcolar „Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni de ieri până la primăvară, în luna martie. Toţii elevii au fost mutaţi fie în corpul unităţii din Dorohoi, fie la Grupul Şcolar „Regina Maria”. Lipsa căldurii şi datoriile acumulate de unitatea din Şendriceni către furnizori au fost motivele care au stat la această decizie finală. Până la Mărţişor elevii vor efectua numai orele de teoriem urmând ca practica să o deruleze în atelierele din Şendriceni din martie.
„Activitatea didactică se va desfăşura în două schimburi. După toate sesizările făcute în ultimele şase luni pe la toate forurile nu am primit banii necesari asigurării combustibilului solid uşor pentru centrală. Am fost nevoţi să luăm această decizie”, a declarat
Sergiu Lungu (foto dreapta), director Grupul Şcolar din Şendriceni. Decizia luată îi va afecta în mod special pe navetiştii care învaţă după amiază, având în vedere că orele se vor termina la ora 20.00, unii dintre ei fiind veniţi de la o distanţă de peste 20 de kilometri.
Şefii IŞJ sunt de acrod cu decizia luată
Nemulţumiri în rândul părinţilor, dar şi a elevilor au fost şi iarna trecută, acestea fiind exprimate şi în cadrul unui protest al celor de la Şendriceni la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ). Pentru părinţi baza materială de care dispune unitatea de învăţământ din Şendriceni a fost unul dintre motivele care au stat la baza deciziei ca copii să înveţe acolo.
„Un profil tehnologic presupune multă practică. Unde să o facă? Păcat de baza materială care există acolo şi nu este folosită. Eu îl trimit de acasă ca după trei ani să vină să ia şomaj. Îl ţin acasă atunci. De doi ani plătim maşină ca să aducă copii la şcoală să înveţe”, a fost
reclamaţia părinţilor de la Şendriceni. Peste 90% dintre elevi fac naveta. Conducerea IŞJ nu a fost informată de decizia luată la Şedriceni, dar menţionează că măsura nu constituie o noutate, soluţia fiind adoptată şi iarna trecută.
„Decizia este luată pe plan local, este una bună. Cu siguranţă vor fi şi părinţi nemulţumiţi dar aceasta este situaţia. Bugetul localităţii Şendriceni nu poate susţine cheltuilile ridicate ale unei unităţi aşa cum este Grupul Şcolar”, a afirmat
Ada Macovei, inspector şcolar general. Pentru achitarea datoriilor unităţii şcolare sunt necesari 380.000 lei iar pentru asigurarea căldurii în acest an ar fi nevoie de cel puţin 200.000 de lei.