De Ziua Națională a României, în orașul Flămânzi s-a inaugurat Muzeul Țăranului, reper istoric pentru localitatea botoșăneană.
Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Național de către un grup vocal bărbătesc din localitate. Apoi, un sobor alcătuit din opt preoți, a oficiat slujba de Te Deum, în cadrul căreia au fost pomeniți eroii neamului care s-au jertfit pentru idealul unirii.
La eveniment au participat oficialități locale și județene, între aceștia: primarul orașului Flămânzi - Dan Oloeru, Dan Nechifor - prefectul județului, deputatul Cristian Roman, Dănuț Huțu - directorul Direcției Județeane de Cultură, Aurel Melniciuc - directorul Muzeului Județean și prof. Ada Macovei.
De asemenea, a fost prezent și un strănepot al notarului din timpul Răscoalei de la 1907, doctorul Ciornei, ce locuiește la Iași. El a vorbit despre câteva fapte petrecute în Flămânzi la începutul veacului trecut, ce le știa din familie.
Muzeul Țăranului din Flămânzi a fost realizat printr-un proiect cu fonduri europene - Programul Operațional Regional (2007-2013), în valoare totală de 59 miliarde lei vechi - ce cuprindea și reabilitarea altor două obiective: Biserica de lemn Sfântul Nicolae de la Prisăcani și Monumentul Răscoalei de la 1907.
Pentru muzeu s-a alocat aproximativ jumătatea din suma respectivă. Cheltuielile ulterioare, de circa un miliard de lei vechi - bani necesari pentru autorizații, pentru achiziționarea de noi exponate, cât și pentru restaurarea celor mai vechi - au fost suportate din fondul primăriei locale.
Primarul orașului Flămânzi lansează invitația, tuturor iubitorilor de cultură, de a vizita muzeul, de marți până duminică, între orele 9.00-17.00.
Prețul biletului este de 2 lei pentru o persoană adultă și 0.50 de bani pentru elevi. Până la 1 ianuarie 2017, intrarea este liberă.
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024