În perioada 4-5 octombrie 2024, la Suceava, Fălticeni și Mălini, s-a desfășurat Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ediția cu numărul 56.
Evenimentul a fost organizat de către Consiliului Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava și cu Muzeul Bucovinei, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iași, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Primăria și Consiliul Local Mălini.
La secțiunea „Carte de poezie tipărită în anul 2023“, premianții au fost:
1. Gabriel Alexe - „Esența mașinii” (Botoșani)
2. Ligia Keșișian - „Anul tigrului de apă” (București)
3. Savu Popa - „De-a v-ați ascunselea cu poezia” (Sibiu)
Juriul secțiunii „Carte de poezie tipărită în anul 2023” a fost format din critici reputați, istorici literari, autori consacrați:
Cassian Maria Spiridon (Iași) – președinte, Adrian Dinu Rachieru (Timișoara), Vasile Spiridon (Bacău), Mircea A. Diaconu (Suceava), Simona Modreanu (Iași), Nichita Danilov (Iași), Viorica Petrovici (Suceava), Ioan Manole (Suceava) – secretar.
Au participat în jur de 50 de volume de autori cunoscuți în spațiul literar, mulți dintre ei membrii ai Uniunii Scriitorilor din România.
Finanțarea Marelui Premiu , în valoare de 10.000 lei , a fost asigurată de către Primăria Municipiului Suceava , care prin decizia Consiliului Local, a alocat suma totală de 30.000 lei pentru eveniment.
Gala de premiere a avut loc la Mălini pe data de 5 octombrie 2024, urmată de un recital al laureaților și un dineu.
Gabriel Alexe este cunoscut urbei noastre că fost director al Școlii „Sfânta Maria” din Botoșani, profesor de matematică la Școala gimnazială nr. 11 din Botoșani, poet și animator cultural.
Gabriel Alexe a pătruns în lumea literelor odată cu debutul literar în anul 1996, cu volumul Cameră cu păianjen, în urma Premiului de Debut pe anul 1995 acordat de către Editura Moldova (Iași), în cadrul Concursului de creație literară „Porni Luceafărul...” susținut, anual, la Botoșani, organizat, pe durata a câtorva decenii, de poetul Gellu Dorian, sub egida unor importante instituții botoșănene, în parteneriat cu publicații și edituri prestigioase din țară.
Volumul Tango în Braille al aceluiași autor, a obținut Premiul reprezentanței botoșănene a Filialei Uniunii Scriitorilor din Iași-cartea anului 2021.
Esența mașinii este al șaptelea volum al autorului, acesta susținând că și-a îndeplinit dorința de a oferi un plus de valoare culturii botoșănene în semn de recunoștință pentru cei 40 de ani de activitate dedicați școlii și culturii Provinciei lui Eminescu, autorul fiind originar din Câmpina, județul Prahova.
Alerte de viscol au fost emise în mai multe zone: Botoșani se află pe listă
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Cornel Șfaițer, așa cum îl vezi o singură dată pe an: în suman și… astrahan
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Anul 2025 vine cu mai multe zile libere
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Ce se întâmplă cu banii românilor la început de an. Anunțul îngrijorător făcut de BNR
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Când revin elevii și preșcolarii la cursuri după vacanța de iarnă: Calendarul anului școlar
Redacția Botoșăneanul
Jan 02, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile