Reprezentanţii Tribunalului Botoşani au furnizat vineri precizări pe seama procesului dintre Prefectură şi Consiliul Judeţean privind organizarea unui referendum privind desfiinţarea judeţului Botoşani.După cum v-am mai informat, iniţial pe portalul instanţelor s-a publicat ca termen de judecată data de 5 ianuarie 2011, ceea ce ar fi însemnat că până atunci acţiunea de consultare a populaţiei nu se poate organiza deoarece legea prevede că orice hotărâre a CJ atacată de prefect nu se aplică până la terminarea litigiului.
Conducerea Tribunalului Botoşani recunoaşte că iniţial fusese avansată această zi pentru primul termen, însă susţine că stabilirea unei date atât de îndepărtate a fost generată de soft.
„Primul termen de judecată este stabilit aleatoriu de către aplicaţia ECRIS. În dosarul la care faceţi referire în articol, primul termen a fost fixat pentru data de 5 ianuarie 2012. Având în vedere obiectul acţiunii, respectiv anularea H.C.J. prin care s-a dispus organizarea unui referendum local la data de 31 iulie 2011, judecătorul cauzei, în conformitate cu dispoziţiile art. 153 alin. 3 din Codul de procedură civilă s-a sesizat din oficiu şi a preschimbat termenul de judecată pentru data de 22 iulie 2011”, se arată într-o
adresă semnată de judecătorul Adrian Toporăscu, preşedintele Tribunalullui Botoşani. Acesta a mai menţionat că termenul a fost preschimbat astfel încât să se asigure judecarea cu celeritate a cauzei, având în vedere obiectul cererii. EDCRIS este una din principalele aplicaţii software existentă în instanţele din România, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, realizată ca urmare a derulării programului PHARE 1997. Ea conţine trei module principale: de management al dosarelor, de repartizare aleatorie a dosarelor pe complete de judecată şi de bibliotecă legislativă şi de jurisprudenţă.