Proiectul de lege care stabileşte modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), inclusiv prin reducerea numărului de personal, a fost aprobat, luni, de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă, afirmă surse oficiale.
18.000 de poliţişti ar urma să fie disponibilizaţi
Conform
Mediafax, bugetul MAI pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând totodată şi disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape. Potrivit bugetului, în prima parte a acestui an vor fi concediaţi peste 7.900 de angajaţi, numărul de salariaţi ai MAI ajungând astfel la aproximativ 141.000. În a doua parte a acestui an se va renunţa la alţi 10.000 de angajaţi din structurile de ordine publică pentru a face economii la cheltuielile de personal. Oficialii MAI afirmau, la sfârşitul lunii decembrie, că trebuie să implementeze măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual, România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25% peste media europeană.
Condiţii de la FMI
MAI a supus, la acea vreme, dezbaterii publice proiectul legii privind unele măsuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde şi criteriile pentru micşorarea numărului de posturi de personal. În expunerea de motive pentru adoptarea peroiectului de lege se arăta că programul anticriză - susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială - reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizarea condiţiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice şi să pregătească redresarea economică. Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013.
La IPJ Botoşani concedierile au început „indirect”
„Suntem în top cu ceea ce înseamnă poliţişti care şi-au încetat raporturile de lucru cu Inspectoratul anul trecut. Sper să fie un semnal de alarmă şi ceilalţi să conştientizeze că e bine să-şi vadă strict de atribuţiile legale şi să nu intre în tot felul de combinaţii”, a afirmat
comisarul şef Viorel Şerbănoiu, inspector şef al IPJ Botoşani, în luna ianuarie, la prezentarea bilanţului pe 2010. Pe posturile celor plecaţi nu s-au făcut angajări deoarece acestea sunt blocate astfel încît, mai în glumă, mai în serios, şeful IPJ arătând atunci că instituţia pe care o conduce şi-a făcut planul la disponibilizări.