Știm cu toții că în județul nostru s-au născut patru mari titani ai culturii românești: Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga și Ștefan Luchian. Putem spune că nici în prezent nu ducem lipsă de oameni foarte deștepți, care au adus numele orașului în marele clasamente ale lumii.
Județul nostru are zeci de olimpici, care ne-au făcut mândri de fiecare dată când au participat la concursuri internaționale. Ce fac, unde sunt, cu ce se ocupă în prezent am aflat chiar de la ei.
Am ales să luăm legătura cu patru tineri care au avut rezultate deosebite atât la concursurile la care au participat cât și la examenul de bacalaureat. I-am întrebat dacă au de gând să schimbe ceva la noi în țară sau aleg să plece pe alte meleaguri.
Am vorbit cu Roxana Ghioc, o tânără de 19 ani care în prezent este studentă la Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.
”Știu că viitorul îmi stă în mâini, iar din acest motiv am ales să mă dedic studiului pentru a putea performa în drumul pe care mi l-am ales. Nu doresc să plec din România deoarece sunt de părere că oricine poate să obțină un loc de muncă satisfăcător în țara noastră, însă acest lucru este posibil doar în urma unei dedicări totale în dezvoltarea pe plan profesional”,
Roxana Ghioc, studentă.
În privința schimbărilor, aceasta a declarat că totul depinde de oameni și nu de locul în sine:
”Nu consider că țara sau județul necesită schimbări, ci locuitorii acestora. În zilele noastre, din perspectiva mea, problemele cele mai mari sunt motivația și efectul ”de turmă”. Astfel, dacă cineva a spus cândva că în alte țări totul e mai bine, ceilalți i-au acceptat opinia și au decis să-i urmeze exemplul, lipsiți de motivația de a rămâne și de a schimba atitudinea abordată în locul lor natal”.
L-am contactat și pe Mihnea Buiciuc, în prezent student al Academiei de Poliție ”Al. I. Cuza”. Acesta a obținut mai multe premii la olimpiade precum Engleza sau Logică, dar cel mai mare rezultat, după spusele sale, este locul unde se află acum. Momentan vrea să rămână în țară și nu a putut să ne spună ce schimbări ar face la nivelul județului Botoșani din cauza faptului că are nevoie de o aprobare de la conducerea instituției de învățământ pe care o urmează.
„Mă pregătesc să ajung un ofițer de poliție care speră că îi va fi de folos cetățeanului român în momente de cumpănă”,
Mihnea Buiciuc, student.
Daria Ichim este o altă tânără cu care ne putem mândri. Ea a participat la olimpiade precum franceza, istoria sau latina, unde a obținut primele premii. În prezent este studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția Limbi Moderne Aplicate, Franceză-Germană. Daria se gândește serios la un master în străinătate, iar apoi și-ar dori să devină profesor.
”Nu vreau să plec din țară,poate doar pentru un program de formare, dar aș reveni cu siguranță în România”,
Daria Ichim, studentă.
Deși are doar 19 ani, știe clar ce ar vrea să schimbe la nivelul județului.
”Cred că în primul rând aș face cât mai repede clădirea teatrului, deoarece acest lucru ar determina mult mai multă lume să vină la spectacole. În rest, schimbări mi-ar plăcea să văd la nivelul sistemului educațional, în sensul în care școlile ar trebui tehnologizate, fiecare sală de clasă dotată cu aparatură specială și astfel orele să fie mult mai atractive. Elevii s-au plictisit de obișnuitele manuale și lecții scrise pe tablă, au nevoie de suport vizual și interactiv”,
Daria Ichim, studentă.
Un alt elev care este un împătimit al olimpiadelor este Tudor Cardaș. În 2018 a participat la olimpiada internațională pluridisciplinară din Yakutia, Rusia unde a obținut medalia de argint și în 2017, medalia de aur la Balcaniada de Matematica. Tot medalie de aur a primit după participarea la o altă olimpiadă de matematica.
Tudor vrea să plece pentru a studia în străinătate.
”Voi încerca să aplic la universitățile de top din America, dar voi rămâne în țară dacă nu voi fi admis”,
Tudor Cardaș, olimpic.
Cât despre schimbări, acesta are o opinie diferită față de colegii săi. El crede că tinerii de vârsta lui pleacă din Botoșani mai ales din cauza locurilor de muncă.
”În județul nostru văd foarte puține, spre zero, locuri de muncă potrivite noii generații, majoritatea studenților ce pleacă din Botoșani nu au și gânduri de întoarcere acasă. La nivelul întregii țări sunt multe lucruri care trebuie schimbate, eu unul aș vrea o schimbare în educație. Mi-ar plăcea ca în liceu sau în finalul acestuia elevii să își poată alege 3-4 materii pe care să se concentreze mai mult, iar restul să fie făcute doar la nivelul de cultură generală”,
Tudor Cardaș, olimpic.
Așadar tinerii botoșăneni sunt optimiști, încrezători în forțele proprii și dornici de a face mari schimbări atât la nivelul județului cât și al țării. Acum trebuie doar să își urmeze cu mult curaj visele. Și să rămână acasă!
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024