Aproximativ 3.500 de dorohoieni, potrivit estimării jandarmilor, au venit în ultima zi a anului trecut să vadă formaţiile de urători ce au evoluat în piaţa din faţa fostei primării. Parada obiceiurilor de iarnă, devenită tradiţională la Dorohoi, a adunat un număr de 10 bande, denumire ce a intrat în folclorul locuitorilor, totalizând aproximativ 600 de urători. Bandele au adunat participanţi din diferite cartiere ale oraşului dar şi localităţi rurale din vecinătatea municipiului.
Grupuri de urători recompensate cu 500 - 2.000 de lei
Parada obiceiurilor de iarnă a început în jurul orei 15:30 şi s-a terminat în jurul orei 19,30, timp în care, în faţa celor aproximativ 3500 de spectatori, dar şi a primarului Dorin Alexandrescu şi a viceprimarului Alin Sorin Clim s-au perindat Banda „Văculeşti”, Banda „Vârnav”, Banda „Obor”, Banda „Broscăuţi”, Formaţia „Datina”, Banda „Coana Manda”, Banda „Călăncenilor”, Banda „Trestiana”, Banda „Olinescu” iar la final Banda „Plevna”. Toate au prezentat programe în care au încercat să redea cât mai fidel obiceiurile ancestrale ale poporului român din care nu au lipsit jocul caprei, a căiuţilor, jocul ursului. Au fost prezente şi întruchipările altor personaje, unele ce aparţin tradiţiei dar şi „inovaţii” ale vremurilor actuale. Toate benzile ce au evoluat au fost răsplătite de primar şi viceprimar cu colaci şi sume de bani cuprinse între 500 şi 2.000 de lei. De asemenea, municipalitatea a împărţit copiilor prezenţi la manifestare aproximativ 500 de kilograme de portocale şi colăcei, produse provenite dintr-o sponsorizare. Un moment deosebit a fost spre sfârşitul paradei obiceiurilor de iarnă, când mai mulţi tineri au lansat zeci de lampioane care s-au urcat la cer cu ajutorul aerului cald produs de o flacără.
“Dorohoiul este un oraş frumos, cu copii talentaţi şi oameni generoşi”
În cuvântul de sfârşit de an, edilul şef a mulţumit dorohoienilor pentru prezenţa la manifestare şi pentru efortul şi solidaritatea dovedită de-a lungul anului trecut şi i-a încurajat pentru noul an.
„A devenit o tradiţie a Dorohoiului ca la sfârşit de an, cartierele din municipiu să prezinte un mic program. Ştiu că vizibilitatea nu a fost printre cele mai bune, dar voi încerca pentru la anul să fac ceva în aşa fel încât spectacolul benzilor să poată fi urmărit de cât mai multe persoane. Sfârşitul de an este un moment de bilanţ. Vreau să fiu foarte scurt pentru că îmi place să las faptele să vorbească. Şi aici vreau să spun că, impresiile nu-mi aparţin ci vin de la cei care trec prin oraşul nostru, acei oameni spun că Dorohoiul este un oraş frumos, cu copii talentaţi şi oameni generoşi. (...) A fost un an greu dar l-am trecut cu bine şi avem speranţa că anul care va urma va aduce Dorohoiul într-o nouă situaţie, de prosperitate. Pentru anul viitor noi avem gânduri în ce priveşte infrastructura dar una din problemele imporatnte este cea a fondului uman în care trebuie să investim, în educaţie, cultură, pentru care Dorohoiul are disponibilităţi enorme. Un lucru important pentru anul care vine şi care este una din priorităţile mele, este crearea de noi locuri de muncă”, a transmis
primarul Dorin Alexandrescu, citat de
Realitatea Dorohoiană. Parada obiceiurilor de iarnă s-a încheiat în jurul orei 19,30 cu un spectaculos foc de artificii.
CITEŞTE ŞI:
Roman – Ţâbuleac horă cu şeful Poliţiei la Prefectură – VIDEO & GALERIE FOTO