Biroul Politic Național (BPN) al PNL a decis marți să înceapă discuțiile cu ALDE pentru fuziune. Liberalii au stabilit și echipa de negociere, care este condusă de Dan Vîlceanu și din care vor face parte Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma și Gheorghe Falcă.
Alianța Liberalilor și Democraților nu mai este din 2020 partid parlamentar, astfel încât unificarea are o miză cu precădere în teritoriu, acolo unde formațiunea înființată în 2015 de Călin Popescu Tăriceanu are aleși locali.
Mai departe, trei județe, printre care și Botoșani, se disting de celelalte prin faptul că dețin o funcție de vicepreședinte al Consiliului Județean, în aceste unități administrativ-teritoriale liberalii-democrați urmând probabil să aibă cele mai mari pretenții la reprezentare în structura de conducere.
Deocamdată nu s-a votat și un algoritm în funcție de care să se asigure reprezentativitatea ALDE în PNL, decizia fiind deocamdată una strict de demarare a negocierilor.
”Abia marți s-a votat o comisie care va începe negocierile privind toată treaba asta. Deci nu putem avansa altfel de povești. Echipa națională de negociere abia s-a înființat, deci orice alt tip de discuții sunt simple speculații. Asta este realitatea”,
Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.
Membru al BPN-ului care a aprobat hotărârea de începere a discuțiilor de fuziune, deputatul liberal crede că, dacă se va adopta schema celorlalte unificări, se vor crea câteva posturi noi în Biroul Politic Județean, poate că un vicepreședinte și doi-trei membri, care să revină partidului neparlamentar.
Și ALDE și-a format echipa de negociere, iar între cei cinci membri se regăsește și Roxana Țurcanu, în calitatea sa de prim-vicepreședinte național al partidului. Fost președinte al PNL Botoșani și actual vicepreședinte al ALDE Botoșani, Florin Țurcanu susține că nu dorește vreo funcție pentru el în PNL, dar că vrea să aducă în partid vechi liberali care au părăsit partidul de mai multă vreme și care nu s-au înscris în alte formațiuni.
”Noi de la Botoșani am contribuit foarte mult la nivel național pentru a începe aceste negocieri. Fiecare filială, raportat la rezultatul pe care l-a avut în alegerile trecute, va obține niște poziții la nivelul filialei. Eu vreau în primul rând să înțeleagă toată lumea că este nevoie de unitate la PNL Botoșani. Eu nu cer nici o funcție. Fiind fostul președinte cu cele mai bune rezultate la PNL, vreau să fiu ca un mediator care aduce la masa PNL-ului mai mulți. Deja am avut niște discuții cu oamenii care vor veni la pachet cu noi. Cred că este nevoie de unitate la PNL Botoșani, să fie deschis, reașezarea lui și abordarea corectă cu electoratul de Dreapta la nivel de județ, dacă se mai dorește un rezultat onorabil”,
Florin Țurcanu, vicepreședinte ALDE Botoșani.
A nominalizat și patru persoane de la ALDE care ar urma să dobândească funcții de conducere la PNL: Roxana Țurcanu, Floarea Marocico, Sergiu Zvâncă și Bogdan Dăscălescu.
Ex-președintele PNL Botoșani a arătat că ALDE Botoșani a obținut al doilea cel mai bun rezultat din țară la alegerile din 2020 din partid astfel încât ”va fi un număr consistent” de posturi de conducere în noua structură care vor reveni actualilor liberali-democrați.
De cealaltă parte, Costel Șoptică estimează la maximum patru numărul reprezentanților ALDE care vor accede în BPJ-ul de la PNL. Deputatul a subliniat și faptul că ”fostul președinte cu cele mai bune rezultate la PNL”, așa cum se autoproclamă Florin Țurcanu, uită mereu să menționeze că acele rezultate au fost obținute de fapt în cadrul Uniunii Social Liberale în care ponderea cea mai mare avut-o PSD și nu PNL.
Tensiunile dintre cei doi nu sunt întâmplătoare. Mai mult sau mai puțin oficial, Florin Țurcanu a avansat de mai multă vreme variantă unei coaliții între ALDE și fostul PDL, cu Cătălin Flutur și Cristian Achiței în prim plan. Scopul final ar fi răsturnarea conducerii alese a PNL Botoșani și mai apoi obținerea celor mai bune poziții pe listele pentru alegerile locale din 2024.
Doar că matematica voturilor îi este, cel puțin deocamdată, defavorabilă. Din cei 33 de membri ai Biroului Politic Județean al PNL, 26 au fost aleși cu sprijinul lui Costel Șoptică astfel încât celor șapte teoretic potrivnici ar trebui să li se mai adauge alți 20, însă este greu de crezut că ALDE va obține atâtea posturi în BPJ.
Oricum, cel puțin potrivit declarațiilor făcute de Florin Țurcanu, liberalii nu vor putea scăpa prea repede de membrii ALDE întrucât proiectul de fuziune ar prevedea înființarea unei comisii care va fi organul suprem ce va decide dacă un liberal-democrat poate fi sau nu exclus din partid. Aceasta structură ar urma să fie formată la paritate din reprezentanții ambelor partide și să funcționeze până în 2024.
Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă la doar două luni după ce inclusiv Florin Țurcanu vorbea despre o unificare a ALDE cu Forța Dreptei, partidul constituit de Ludovic Orban.
”Au fost și aceste discuții, dar a apărut oferta din partea PNL-ului și am considerat că Dreapta trebuie unificată, nu trebuie destrămată și este mai bine să fuzionăm cu PNL”,
Florin Țurcanu, vicepreședinte PNL Botoșani.
După ce s-a muncit să facă din ALDE un partid demn de luat în seamă, a realizat însă că este extrem de dificil:
”Ați văzut și Pro România cât s-a zbătut și cum se zbate. Este greu pentru partidele mici în România, hai să fim realiști. E greu pentru un partid mare, dar nu pentru un partid mic”.
ALDE ar urma să convoace un congres la care să aprobe fuziunea, iar PNL să adopte hotărârea într-un consiliu național.
Este a treia tentativă a ALDE de fuziune din ultimul an și jumătate, după cele eșeuate cu Pro România și Forța Dreptei.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024