Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă convocată de membrii USR Botoșani și în contextul solicitărilor tot mai numeroase de transparentizare a concursurilor publice.
Raluca Curelariu a explicat că partidul din care face parte a inițiat un proiect prin care instituțiile publice să încheie un protocol de la colaborare cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) pentru asigurarea corectitudinii concursurilor pentru funcții plătite din banii publici.
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost implementat la nivel național de către Liviu Măgureanu, colegul nostru din USR din vremea când era șeful ANFP”,
Raluca Curelariu, consilier local USR
Mai departe, Primăria Botoșani urma să semneze acest acord: ”lucru pe care dl primar Cosmin Andrei l-a refuzat, am primit o hârtie de la dlui prin care mi se spune că nu putem pune în Consiliul Local acest proiect pentru că este atributul dlui să semneze acest protocol cu ANFP”.
La Primăria Flămânzi, primarul ar fi inițiat un proiect de hotărâre care a intrat în dezbaterea Consiliului Local dar a fost respins de consilierii PNL.
Neoficial, există tot felul de discuții privitoare la anumiți candidați care sunt la curent cu subiectele din examene, afirmații care însă nu au putut fi probate în mod oficial. Și tocmai pentru a putea fi eliminate, USR-iștii au gândit o metodă prin care subiectele să fie știute abia la momentul derulării concursului și nu înainte.
„În momentul în care are loc concursul atunci se trag la sorți subiectele. Asta a fost dorința cea mai mare a colegului nostru să implementeze”, a intervenit în discuție și Cristina Lăcătușu, vicepreședinte al USR Botoșani.
„Înainte de concurs calculatorul pur și simplu trage la sorți subiectele și nimeni nu are cum să le știe dinainte”, a continuat Raluca Curelariu.
La acest moment toate concursurile în mod aproape exclusiv sunt anonimizate din punctul de vedere al candidaților.
Numele unor apropiați de partid sau afini ai celor care ocupă posturi de conducere pot fi aflate doar pe surse.
USR-iștii botoșăneni susțin că vor face o serie de dezvăluiri pe viitor, cu nominalizări clare ale unor persoane ale căror parcurs profesional poate fi pus sub semnul întrebării.
Iar promisiunea a fost făcută de Marcel Gheorghiță, colegul de plen al Ralucări Curelariu:
„O să aflați mai încolo, o să vedeți, există niște subiecte extrem de fierbinți cu angajări pe la Primărie, o să se afle în viitor, vor fi niște dezvăluiri incendiare”.
GDPR a fost practic pârghia de care s-au agățat politicienii pentru a înlesni accederea pe funcții publice a membrilor de partid sau ale unor persoane care nu corespund din punct de vedere profesional.
Deși nu există o prevedere clară prin care numele candidaților să fie înlocuite cu coduri.
O analiză detaliată a fost deja făcută de Botoșăneanul: Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024