Joi a fost inaugurat noul sediu al Biroului Vamal de Frontieră Stînca-Costeşti, eveniment ce a reunit autorităţi locale atât din România cât şi din Republica Moldova. Cele două hectare de construcţii menite să asigure derularea în condiţii optime a circulaţiei persoanelor şi a mărfurilor, deţin dotările solicitate de Uniunea Europeană şi respectă inclusiv cerinţele spaţiului Schengen.
Finalizat în 2010, acesta a fost abia acum inaugurat şi sfinţit în prezenţa prefectului de Botoşani, a şefilor de instituţii militarizate din judeţ, dar şi alături de reprezentanţi ai structurilor vamale din Republica Moldova.
„Meseriile de lucrător vamal şi cea de poliţist de frontieră nu sunt uşoare. E nevoie de o bună cunoaştere a prevederilor legale, de abilităţi de comunicare şi de o ţinută demnă, cu care să se facă faţă diverselor situaţii, riscuri, pericole, unele fiind adevărate provocări. Vă asigur de tot sprijinul meu pentru dvs. şi activitatea pe care o desfăşuraţi”, a declarat
prefectul Adrian Constantinescu.
Promisiuni sanitar-veterinare de la prefect
Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a angajat să urgenteze obţinerea autorizaţiei sanitar-veterinare din lipsa căreia Biroul Vamal de la Stînca-Costeşti nu permite intrarea mărfurilor în ţară dinspre Republica Moldova. Fiind construit în perioada în care se aşteaptă aderarea României la spaţiul Schengen, biroul vamal de la Stânca-Costeşti beneficiază de dotări performante pentru scanarea bagajelor de mână, a containerelor şi chiar a camioanelor de marfă. Singura problemă este cea a personalului. Din cauza restructurării din 2011, acesta a rămas sub pragul stabilit de normele de securizare Schengen.
VEZI ŞI:
Podul de la Rădăuţi, deschis după 66 de ani - GALERIE FOTO