Dacă la mai toate lansările de carte politicienii lipsesc cu desăvârșire, la cea de vineri după-amiază aceștia s-au îngrămădit în primul rând. Și aceasta pentru că autorul este el însuși un om politic.
Și nu un oricare, ci unul care după revoluție, cu excepția perioadei 2000 - 2004 a fost continuu parlamentar, mai având la activ și două mandate de ministru al Economiei. Peste toate, este și prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România.
Ca atare, în sala Eminescu de la Hotel Rapsodia s-au regăsit în primele locuri președinții organizațiilor județene de la PSD și PNL, care asemeni altor parlamentari au devenit subit interesați de cultură. Nu au lipsit nici foștii președinți de la ALDE și PMP. De altfel, Varujan Vosganian a intrat în sală împreună cu liderii social-democrați, pe care i-a așteptat minute bune pe hol.
Revenind la evenimentul care totuși în plan teoretic a fost unul cultural, actualul deputat ALDE a venit la Botoșani să își lanseze în mod oficial volumul ”Copiii războiului”, o poveste de viață pornită din timpul celui de-al doilea război mondial, în care o femeie este nevoită să se lase posedată de un ofițer nazist și terminată undeva în anii 2000. Este, dacă vreți, și povestea unui bastard, a unor frați despărțiți decenii la rând de vremuri și poate de prejudecăți.
”Romanul începe abrupt cu personajul feminin al cărții, ținut oarecum nu în umbră, dar în planul al doilea, soția personajului principal, Matei Visarion, care se uită în oglindă, dar nu se uită la ea, se uită la un tablou, ca la un tablou și în acest tablou încearcă să vadă detaliile vieții ei”,
Gellu Dorian, președinte Uniunea Scriitorilor din România - filiala Botoșani.
Acesta a subliniat că, spre deosebire de alți autori, cel care semnează ”Copii războiului” face și muncă de agent literar, post care lipsește din industria cărții românești, în sensul că își promovează singur noua creație.
”O carte nu trebuie să pună concluzii. Vă imaginați ce greu îi este unui autor să pună față în față două personaje, complet diferite, și să ofere fiecăruia șanse egale de a convinge cititorul?”,
Varujan Vosganian, autor.
Semnatarul cărții, poate cel mai tradus scriitor român dintre cei în viață, a explicat că, spre deosebire de armeni, neam căruia îi aparține, care își cunosc poporul, cu toții fiind de acord că genocidul săvârșit de turci reprezintă drama majoră a nației, românii nu se pot pune de acord asupra unei tragedii comune. Și a dat exemplul comunismului, care este înfierat de o mulțime de români, dar totodată adulat de alții.
”În politică am învățat ceva: doi oameni pot fi la fel de bine intenționați, la fel de bine educați și totuși pot avea opinii complet diferite. Care-i bun, care-i rău?”
Varujan Vosganian, autor.
59,95 lei costă cartea lansată și la Botoșani.
Acțiunea de ieri a fost organizată de Uniunea Armenilor din România.
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024