Sfânta Cuvioasa Parascheva este cea mai cunoscută dintre toți sfinții ale căror moaște se află în țara noastră. Onomasticul grecesc paraskevi înseamnă ”a cincea zi a săptămânii, vineri”. În tradiția populară ”Sfânta Vineri” era considerată stăpâna peste lumea femeilor, îndeletnicirile acestora precum cusutul, torsul și țesutul fiind controlate de ea.
Este considerată Ocrotitoarea Moldovei și sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie. Biserica care-i poartă hramul de la Botoșani, poziționată pe Pietonalul Unirii a adunat astăzi sute de credincioși care au luat parte la Sfânta Liturghie și s-au rugat pentru sănătate trupească și tămăduirea sufletului. Pietonalul Unirii a fost animat de credincioșii de la Botoșani care, conduși de credință au petrecut câteva ore în interiorul locașului sfânt sau în curte și au ascultat pioși cuvintele fețelor bisericești.
O coadă care s-a întins până pe Pietonal a fost formată de botoșăneni, la racla cu moaște de a fost adusă duminică după amiază la Botoșani.
La Iași, capitala Moldovei, Sfânta Parascheva adună în pelerinaj în fiecare an mii de credincioși care merg să i se închine și stau la coadă ore întregi. Timpul se oprește în loc, iar oamenii se încarcă pozitiv pentru un nou an plin de încercări lumești. Acolo a plecat și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, pentru a lua parte la impresionanta slujbă oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa, Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. (G.E.)
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Comercianții nu mai trebuie să emită bon fiscal pentru plățile cu cardul, decât la cerere
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile