Decizie importantă luată cu funcționarea depozitului de la Stăuceni.
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, au constat că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni își poate continua activitatea și după data de 1 iulie.
Marți, 28 iunie, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, la solicitarea societății căreia i-a fost delegată operarea CMID Stăuceni, a efectuat un control la Depozitul ecologic. În cadrul acestuia, pe baza determinărilor topometrice, s-a constatat că „în corpul depozitului erau 0 mc de levigat”, „fapt ce este în concordanță cu prevederile” legale. În aceste condiții, activitatea de depozitare a deșeurilor la CMID Stăuceni poate continua și după data de 1 iulie.
„Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Stăuceni a fost în centrul preocupărilor specialiștilor de la Direcția Servicii Publice din cadrul Consiliului Județean, coordonată de vicepreședintele Dorin Birta. La preluarea mandatului, la sfârșitul anului 2020, Garda Națională de Mediu a lăsat o dispoziție cu 14 măsuri. Rând pe rând, acestea au fost rezolvate, astfel încât activitatea de acolo să fie prietenoasă cu mediul înconjurător”,
a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
În ultimul an și jumătate, la CMID Stăuceni s-au făcut mai multe investiții. S-au montat instalațiile pentru captarea gazelor și o instalație de detectare a radioactivității. De asemenea, s-a adus o nouă stație de osmoză, de capacitate mare, prin care să se trateze surplusul de levigat și care acum este în proces de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului.
„Luna trecută am primit vizita de monitorizare de la AMPOS Mediu a proiectului implementat la Stăuceni, iar reprezentanții acestui organism s-au declarat mulțumiți de ceea ce au găsit, CMID Stăuceni fiind considerat un model de bune practici privind modul în care a fost implementat proiectul european”,
a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean
Pentru completarea și modernizarea activității de la Depozitul ecologic, Consiliul Județean Botoșani a depus pentru finanțarea pe fonduri europene un proiect de asistență tehnică, care va deschide calea unor investiții de aproximativ 32 de milioane de euro din fonduri europene. Prin noul proiect european se dorește achiziționarea unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB) cu digestie anaerobă, a uneia de digestie anaerobă pentru biodeșeuri colectate separat și a stației de compostare aferentă, precum și a unei stații de compostare cu o capacitate de 5.000 de tone și a altor trei stații de compostare de capacitate mică. Astfel, deșeurile mari vor putea fi selectate mai ușor, în timp ce volumul celor mici, în urma digestiei anaerobe, va scădea cu 60%-65%.
Tot prin acest proiect se vor asigura fonduri pentru realizarea unei ministații de epurare a apelor menajere și a unui separator de hidrocarburi, astfel încât activitatea de depozitare a deșeurilor să devină una foarte prietenoasă cu mediul.
„Sunt lucruri concrete pe care le-am făcut în ultimul an și jumătate și vom continua pe această linie pentru a rezolva toate problemele pe care le-am găsit la Stăuceni”,
a conchis Doina Federovici.
Ieșean prins FĂRĂ permis pe o stradă din municipiu: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Tânără de 21 de ani rănită într-un accident produs pe un drum din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Botoșănean condamnat la închisoare după ce a rămas fără permis în Germania
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
LPF a anunțat programul etapelor a XVIII-a ȘI XIX-a din Superligă: CÂND joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Botoșănean băgat după gratii de polițiști după ce și-a incendiat propria soție
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024