Polițiștii riscă plângeri penale pentru abuz în serviciu, iar declarația vine din interiorul breslei. Mai exact, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.
Viorel Stroe, vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție, susține că forțele de ordine nu ar trebui să dea amenzi în baza unei hotărâri de guvern care a fost declarată neconstituțională. Acesta consideră că polițiștii care îi sancționează pe cetățeni în baza actului normativ care instituie starea de alertă comit un abuz și riscă plângeri penale.
Conducerea Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) atrage atenția că amenzile care se aplică acum cetățenilor sunt neconstituționale, având în vedere decizia CCR din 20 octombrie, potrivit Național.ro.
”Este abuz în serviciu ce fac forțele de ordine. Adică starea de alertă este declarată neconstituțională din 20 octombrie 2021, dar tu aplici o ordonanță care emite norme și sancțiuni în baza unei stări de alertă. Ce să mai înțeleagă unul ca mine, care are studii de drept, din tămbălăul ăsta? Adică am scos fundația, dar rămâne acoperișul la casă. Practic, toate amenzile care se dau acum sunt neconstituționale, pentru că sunt date în baza unei hotărâri de guvern care reglementează norme și sancțiuni în starea de alertă, stare de alertă care a fost încuviințată în mod neconstituțional de către Parlament. CCR a spus clar în decizia sa că Parlamentul nu poate să delege puterii executive chestiuni care țin exclusiv de atribuțiile puterii legislative”, a precizat Viorel Stroe, vicepreședintele SNAP.
Acesta arată că polițiștii spun cetățenilor doar să conteste amenzile în instanță, dar că aceștia riscă plângeri penale pentru abuz în serviciu.
”Ai creier în cap și ești plătit cu bani frumoși ca să ai creier în cap și să ți-l folosești. Dacă mă oprește un polițist pe stradă să mă întrebe de codul QR, o să-l întreb și eu dacă are în atribuția postului să verifice codul QR. Ce-o să-mi răspundă? Că astea sunt regulile? Care reguli? În legislație spune că ai dreptul să-mi ceri buletinul. De asta la noi, polițiștii, forțele de ordine au fost transformate într-un fel de slugi ale Executivului, când, de fapt, ele trebuie să fie în slujba legii. Și cine face legea? Parlamentul, nu Guvernul”, a spus vicepreședintele SNAP, Viorel Stroe.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024