Problema violenței în familie a fost subiectul unei noi întâlniri organizată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoșani în cadrul campaniei "UNiTe".
Gazda evenimentului a fost Asociația Il Girotondo, care furnizează servicii sociale și educaționale copiilor din familii defavorizate.
“Întâlnirea de ieri nu a fost întâmplătoare. Statisticile arată că majoritatea cazurilor de violență domestică se înregistrează în familiile cu posibilități materiale reduse, dar fără să fie excluse radical în cele cu situații materiale mai bune. Primii sunt mai vulnerabili din cauza lipsurilor, dar și din cauza accesului limitat la mijloacele de informare. De aceea am considerat oportun să schimbăm opinii, întrebări și răspunsuri, astfel încât ATOP să cunoască problematica din mediile în care trăiesc acești oameni, iar ei să afle direct de la sursă care le sunt drepturile, cum se pot apăra și cum pot interveni pentru a preveni acest fenomen.”
a declarat Cristina Breșug, consilier județean, preșdintele ATOP Botoșani.
Părinții copiilor care învață la grădinița Il Girotondo au aflat, spre exemplu, care este impactul violenței asupra copiilor, cât de afectați pot fi de abuzurile comise împotriva mamelor și cat de mult are de suferit personalitatea lor.
La activitate a participat și inspectorul școlar Diana Haralamb, care a vorbit despre bullying, una dintre consecințele violenței domestice asupra copilului.
Între subiectele discutate s-au regăsit și cauzele, efectele, riscurile și modalitățile de intervenție în evenimente de acest fel.
“Potrivit legii, prevenirea și combaterea violenței domestice fac parte din politica integrată de ocrotire și sprijinire a familiei. Este de datoria noastră să depunem toate eforturile pentru a combate acest fenomen care a atins cote alarmante. Ne implicăm în toate zonele județului, mergem în comunități, ne întâlnim cu oamenii și le explicăm ce pot să facă pentru ca numărul victimelor violenței domestice să fie cât mai mic posibil. Orice informație poate să salveze o viață, o familie!“
Cristina Breșug, preșdintele ATOP Botoșani.
Campania "UNiTE", prima campanie la nivel local pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, a demarat în 25 octombrie în comuna Vârfu Câmpului și se încheie pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
“ATOP acordă prioritate și în continuare acestui subiect și va interacționa cu populația pe această temă, astfel încât informațiile vitale să ajungă la un număr cât mai mare de botoșăneni. Vrem o lume liberă de violență!” a adăugat președintele ATOP Botoșani, Cristina Breșug.
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024