Zeci de melomani au avut parte, sâmbătă seara, de un discurs neobișnuit. Cuvintele, care au fost aplaudate la scenă deschisă, au venit chiar din partea solistului care a evoluat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.
Botoșănenii au ieșit din case, chiar sub amenințarea ploii, pentru a asista la concertul estival al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, pe esplanada Casei Sindicatelor. Lucrările anunțate erau mai mult decât atractive, iar dirijorul - Petronius Negrescu – s-a asigurat că publicul primește nu doar bună dispoziție, ci și muzică de calitate.
Surpriza avea să vină, însă, de la invitatul serii, violonistul Florin Ionescu-Galați.
Un apropiat al scenei botoșănene încă de când concerta alături de tatăl său (renumitul Ilarion Ionescu-Galați), violonistul Florin Ionescu-Galați este în prezent solist permanent al Filarmonicii ”George Enescu”. Absolvent al Academiei de Muzică din București, elev al lui Ștefan Gheorghiu, Florin Ionescu-Galați este un invitat frecvent al orchestrelor din țară și din străinătate, talentul său fiind recunoscut astăzi în lumea muzicală.
Sâmbătă seara, violonistul și-a surprins publicul printr-o intervenție dură, într-un limbaj mai puțin obișnuit spațiului concertistic. Artistul s-a adresat celor prezenți, cu rugămintea ca mesajul său să fie dus mai departe.
”Mă uitam la imaginea pe care o dați dvs., din interior către exterior, la emoția pe care o trăiți, o vibrați alături de noi în momentul în care Filarmonica din Botoșani vă delectează cu aceste minunate sunete pe care le scoate din instrumente. Sunt convins că multora dintre dvs. v-au lipsit momentele astea. Și sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să nu vă mai lipsească”,
Florin Ionescu-Galați, violonist
Este momentul în care discursul căpătă altă nuanță. Una politică, motivată de situația pe care România o străbate de câteva luni bune.
”În schimb să ne lipsească pe noi, românii, de alții. Care sunt astăzi în anumite funcții și care, din păcate, nu mai respectă ce înseamnă democrație, nu mai respectă ce înseamnă gradul de civilizație. Și urmăresc numai interesele personale. Știți foarte bine unde bat. Nu mai vreau să intru în sfera politicului, pentru că am trăit destul cu lămâia și ligheanul lângă noi ca să continuăm și astăzi cu treaba asta”,
Florin Ionescu-Galați, violonist
Și invitatul pune degetul pe… COVID. Virusul există, ne spune violonistul. Cu atât mai mult, adaugă Florin Ionescu-Galați, prezența publicului la concerte, chiar în aer liber, devine un act de încredere reciprocă. Pentru care artistul mulțumește sincer.
”Vreau să vă mulțumesc că ați avut încredere și că nu ascultați doar ce se spune pe anumite posturi din România despre această boală, care cu siguranță există printre noi, așa cum există și virusul gripal. Că ieșim din casă, venim la spectacole, sperăm că din toamnă și în săli, pentru că nu cred că din cauza prețului unui bilet să nu intre sau să rămână afară COVID-ul”,
Florin Ionescu-Galați, violonist
Mesajul vine direct, cu impact vizibil asupra celor prezenți.
”Să transmiteți mai departe, copiilor, nepoților dvs., următorul mesaj: învățământul, cultura și dragostea nu se pot face pe internet”,
Florin Ionescu-Galați, violonist
Și asta pentru că, adaugă artistul, niciodată publicul nu va putea trăi, în felul în care a trăit emoția sâmbătă seara, pe o tabletă, pe un televizor sau pe un telefon.
Discursul violonistului încremenește aerul serii. Publicul adunat pe esplanada Casei Sindicatelor și peste tot în jurul clădirii nu întrerupe, păstrează aplauzele pentru final.
”Multe lucruri se pot face pe internet, e adevărat, dar niciodată artă, cultură, educație. Trebuie înțeles că vom trăi, poate, mulți ani cu acest virus. Toți suntem supuși, la un moment dat, dispariției, dar asta nu înseamnă să fim într-un sistem dictatorial în halul în care am fost, să fim arestați, să fim puși în case… Nu se poate. Vă rog, transmiteți acest mesaj tinerilor, oamenilor de bine, oamenilor de cultură. Iar rețelele de internet să fie bifate cu verde în ceea ce privește dorința dvs. de cultură, dorința dvs. de artă, dorința de învățământ. Pentru că uitați haosul în care trăim astăzi din punct de vedere al culturii, se vede în cei care stau la butoane.
Cultura costă bani. Incultura o trăim cu toții astăzi”,
Florin Ionescu-Galați, violonist
Florin Ionescu-Galaţi este considerat a fi unul dintre vârfurile generaţiei sale. Născut la Bucureşti, în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi.
Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut. A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu.
Este laureat al concursurilor internaţionale „Usti nad Orlici” (Cehoslovacia), „Dinu Lipatti” şi „George Enescu” (România), „Tibor Varga” (Elveţia), „Paganini” (Italia), „Wieniawski” (Polonia).
Cariera sa internaţională, începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute ca: orchestrele simfonice de la Graz, Saarbrucken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău, orchestrele radio din Basel, Bucureşti, etc., în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia, precum „Gasteig” şi „Herkule” din München, „Carnegie Hall” din New York, „Beethoven Halle” – Bonn, „Santory Hall” – Tokyo.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024
Postul „blestemat” de la spital: Al doilea concurs RATAT după ce candidații au luat 1 și 2
Oana Sava
Nov 01, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Prefectul Dan Nechifor, muncă de convingere cu propriii copii: Nu am reușit – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024