Satul botoşănean Vorona este considerat una dintre cele mai frumoase aşezări rurale din România. În urmă cu două săptămâni a fost ales pentru al doilea an consecutiv „sat cultural al României“, scriu reporterii ziarului Adevărul.
La 21 de kilometri de municipiul Botoşani. la capătul unui drum ce coteşte la dreapta din şoseaua Iaşiului, se întind codrii seculari. În mijlocul acestora, într-o mică depresiune, se află o aşezare veche de aproape 650 de ani. Poartă numele de Vorona şi gospodarii de aici se mândresc şi astăzi, spunând că strămoşii lor au fost oameni liberi şi au luptat în armatele lui Ştefan cel Mare. Astăzi, urmaşii vechilor oşteni poartă blugi şi haine moderne, ară cu tractorul, taie lemne cu drujba şi le cară cu maşinile, merg la discotecă, la supermarketul din centrul satului sau navighează pe internet, inclusiv pe smartphone-uri de ultimă generaţie. În ciuda invaziei tehnologiei a lumii moderne, în Vorona răzeşilor spiritul oamenilor a rămas acelaşi, la fel şi dragostea pentru tradiţiile seculare, spun intelectualii satului.
”Oamenii ţin pasul cu tehnologia, dar în sufletul lor au rămas aceiaşi. Există o legătură nescrisă aici cu tradiţia, unică în ţară. Oamenii respectă încă vechile rânduieli. Când începe săptămâna ei muncesc cu noaptea-n cap şi se odihnesc doar duminica. Aici la Vorona, tradiţia autentică, veche de sute de ani a fost păstrată nealterată”, spune Constantin Rusu, un fost profesor de istorie şi geografie din Vorona. De altfel, raiul verde şi secular care înconjoară Vorona, hărnicia şi statornicia oamenilor, dar şi moştenirea trecutului au transformat micul sat nord-moldav într-una dintre cele mai frumoase şi încărcate de cultură tradiţională comunităţi rurale din România. În momentul de faţă, satul botoşănean Vorona este considerat a patra aşezare rurală a României din punct de vedere cultural. Practic, Vorona are statut de sat cultural al României, alături de doar alte 22 de sate din ţară. De altfel, în Moldova mai sunt doar încă două sate cu această titulatură, Ciocăneşti din judeţul Suceava şi Miroslava din judeţul Iaşi. Titul de sat cultural a fost primit de Vorona în cadrul unui concurs naţional organizat de Asociaţia Celor Mai Frumoase Sate din România sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi a Delegaţiei Wallonie din Bruxelles.
Asociaţia a fost creată tocmai pentru a promova patrimoniul cultural şi turistic al satului tradiţional românesc şi au fost incluse în această organizare cele mai frumoase sate ale României. De selecţie în cadrul concursului, dar şi al asociaţiei se ocupă specialişti în domeniul etnografiei, în special, dar şi din alte domenii culturale. Drept dovadă, în acest an, la ediţia a III-a, concursul a fost organizat la Muzeul Naţional al Satului din Bucureşti. Concursul ”Satele culturale ale României” este organizat din 2014. Vorona a reuşit în 2016, pentru al doilea an consecutiv, să primească această titulatură de ”sat cultural al României”, fiind totodată considerat şi unul dintre cele mai frumoase sate ale ţării.
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024