Sistemul de monitorizare va conține, printre altele, 500 de camere video și 300 de radare mobile.
Traficul rutier pe drumurile publice din România va fi monitorizat, peste câțiva ani, printr-un sistem integrat, numit e-SIGUR, iar în cazul încălcării regulilor de circulație, șoferii identificați astfel vor putea fi sancționați de polițiști, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Proiectul de lege, ce merge acum la promulgarea președintelui țării, introduce Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.
Potrivit Avocatnet.ro, prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze:
-posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară;
-posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri.
În ceea ce privește posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice, sistemul va semnaliza:
-limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
-interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
-semnificaţia culorii roşii a semaforului;
-interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
-trecerea la nivel cu calea ferată;
-interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Pentru a putea identifica abaterile de la normele rutiere și pe șoferii vinovați, sistemul va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va avea obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.
Totodată, viitoarea lege reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. „Astfel, semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanţii suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”, după cum scrie în nota de fundamentare a propunerii.
În fine, prin proiectul de față se va modifica Codul rutier, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.
Sistemul e-SIGUR va fi operaționalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a proiectului de lege.
Introducerea unui sistem automat de detecţie şi constatare a abaterilor rutiere este stabilită prin Strategia Națională privind Siguranța Rutieră.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024