Proiectul de hotărâre privind organizarea unui referendum referitor la desfiinţarea judeţului Botoşani a ajuns la secretariatul Consiliului Judeţean. Marţi acesta a fost finalizat astfel încât poate intra pe ordinea de zi a şedinţei din 29 iunie.
„Se aprobă organizarea referendumului local în judeţul Botoşani, la data de 24.07.2011 pentru a consulta cetăţenii cu drept de vot şi cu domiciliul stabil în judeţul Botoşani. În vederea desfiinţării judeţului Botoşani”, se arată la primul articol al proiectului. La articolul al doilea se regăseşte şi singura întrebare: „
Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Botoşani?” Iniţiativa mai are alte trei articole, unul în care se precizează că toate cheltuielile generate de organizarea acţiunii de consultare a populaţiei vor fi suportate din bugetul judeţului, altul în care se prevede că hotărârea va fi făcută publică în mass-media, pe site-ul CJ şi prin afişare la sediile autorităţilor locale şi cel final, unde se arată că secretarul judeţului va comunica actul autorităţilor interesate, în vederea ducerii la îndeplinire.
„Sper totuşi să nu fie nevoie”
Proiectul este semnat doar de 12 consilieri judeţeni din 33, în condiţiile în care PSD şi PNL au două treimi din mandatele din CJ.
„Nici nu trebuie mai mulţi, erau suficienţi 11. I-am luat doar pe cei care erau în oraş”, ne-a declarat
Mihai Aroşoaie, vicepreşedintele CJ. Şapte dintre consilierii semnatari provin de la PSD (Mihai Aroşoaie, Mihai Jâtăraşu, Georgeta Creţu, Narcis Ştefan, Constantin Manolache, Eugen Mirăuţă şi Maria Paraschiv) şi cinci de la PNL (Cătălina Lupaşcu, Roxana Marandiuc, Liviu Alexa, Pavel Rusu şi Gheorghe Epuraş). Este posibil totuşi ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi dacă până la data la care este programată şedinţa Guvernul nu îşi asumă răspunderea în Parlament pe un proiect de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. Preşedintele CJ a arătat că, dat fiind faptul că amintitul proiect a fost depus pe 21 iulie, el poate intra pe ordinea de zi din 29 iulie.
„Sper totuşi să nu fie nevoie”, a spus
Mihai Ţâbuleac. Proiectul propriu-zis, raportul de specialitate şi expunerea de motive nu cuprind informaţii privind consturile organizării referendumului.