Prezența lui Liviu Toma pe lista de candidați la Primăria Botoșani a Partidului Pro România a fost una dintre surprizele politice din vara abia încheiată. Și aceasta nu neapărat datorită plecării sale din PSD, formațiune cu care avea relații glaciale de vreo doi ani, ci prin prisma faptului că formațiunea condusă de Mihaela Huncă pregătise inițial o altă persoană. Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar cu al treilea aspirant de pe buletinele de vot, actual vicepreședinte al Consiliului Județean.
- D-le Toma, de ce ați intrat în această cursă pentru Primăria municipiului Botoșani? Fiindcă v-ați cam obișnuit la Consiliul Județean după patru ani de mandat.
- Mulțumesc pentru întrebare, am mai spus-o și cu altă ocazie. Sunt candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani pentru că știu, vreau și pot. Știu ce am de făcut, nu este ușor, vreau să fac mai mult decât s-a făcut în ultimii 8 sau 16 ani și pot pentru că alături de mine am o echipă de specialiști cu care împreună vom reuși să atingem toate cerințele cetățenilor din zona centrală, dar și din zona de periferie. Sunt un om ca oricare dintre dvs., un om ce trăiește în același oraș, se confruntă cu același probleme ca și dvs., un om ce a primit din familie o educație corespunzătoare, bazată pe principii esențiale precum credința, seriozitatea, puterea cuvântului dat, precum și încrederea în semenii săi. În toată activitatea de până acum, atât în plan familial, cât și profesional, nu am făcut decât lucruri normale, corecte, responsabile, cu raportare permanentă la principiile amintite. Am lucrat cu oamenii și am avut multe realizări profesionale împreună cu acești oameni, colegi în realizarea tuturor activităților desfășurate.
- Trebuie să recunosc că înainte de realizarea acestor interviuri încercam să mă uit în programul propus de fiecare candidat și chiar pe pagina lui de Facebook. N-am văzut la dvs. nimic nou pe Facebook de când ați intrat în campania electorală.
- Vă informez cu această ocazie că oficial de astăzi (4 septembrie – n.r.) sunt în concediu. Mi-am lăsat special toate zilele de concediu pentru a fi în campanie și a nu amesteca deloc politica cu administrația.
- Formularea aceasta ”oficial sunt în concediu de odihnă” poate părea că și până acum ați fost în concediu, dar neoficial.
- Nu, nu, nu, până acum am făcut politică și am lucrat la sediul partidului doar după orele de program. Începând de astăzi voi fi prezent la sediul partidului și cu siguranță veți afla mai multe informații importante pentru toți cetățenii municipiului Botoșani.
- Spuneți-mi atunci două lucruri pe care le propuneți dvs. botoșănenilor, mai importante, de anvergură.
- Nici nu știu pe care să le aleg, cu ce să încep, eu cred că sunt mai mult de două. Comparativ cu alte partide, cu alți candidați, încă din perioada de campanie și chiar înainte de precampanie am ieșit în teren și m-am întâlnit cu foarte mulți cetățeni. Programul meu de candidatură este programul cetățenilor, nu este un program făcut într-un laborator sau de către o firmă de consultanță, este un program făcut împreună cu cetățenii.
- Faceți referire la PSD, PNL?
- Nu fac referire la nimeni, chiar din capul locului mi-am propus să fac o altfel de campanie, în care să fim pe plus, noi să construim și să nu ne mai raportăm la greșelile altora, să învățăm din greșelile celorlalți candidați, dar eu cred că trebuie să înceteze de acum acest mod de a pune în dificultate primarul dacă există o majoritate de altă culoare sau invers, când primarul este cu majoritate să nu fie ajutat de ceilalți, care permanent au încercat să-l blocheze.
- Atunci, ca să vă ușurez misiunea, fiindcă spuneați că aveți foarte multe lucruri trecute în program, spuneți-mi care ar fi primul lucru pe care l-ați face în calitate de primar?
- Toată lumea a vorbit de sănătate și educație. Cred că anul acesta a demonstrat că într-adevăr sunt multe de făcut pe partea de sănătate și educație și cred trebuie modernizate și dotate cu aparatură medicală performantă toate spitalele municipiului Botoșani. S-au făcut lucruri bune cu majorările salariale și într-adevăr cadrele medicale au în sfârșit salarii bune, la nivel de Uniunea Europeană, dar discut foarte mult cu foști colegi cunoscuți în lumea medicală și pe care nu reușim să îi convingem să vină la Botoșani și am întrebat de fiecare dată: ce se întâmplă, de ce nu vor să vină la Botoșani? Și au motivat cu lipsa de echipamente și dotări medicale. Cred că trebuie făcut ceva mai mult ca să avem un act medical european și pe partea de dotări.
- Dar Primăria are subordonate două unități, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Recuperări.
- Și al treilea care o să urmeze cât de curând să fie dotat. Discutăm la nivel de municipiu și continuăm. O să avem înființarea și dotarea de cabinete de medicină școlară, altele decât cele care sunt. După revoluție nu s-au făcut dotări în aceste cabinete, mai ales de stomatologie, pentru că foarte mulți tineri au probleme cu dantura și nu au cui să se adreseze. Nu toți părinții își permit să își ducă copiii la aceste cabinete care, din păcate, practică tarife un pic pipărate comparativ cu veniturile părinților.
- Cu ce bani faceți dvs. lucrurile acestea? Că așa, ca poezie, sună frumos. Și la dvs. și la alți candidați.
- Eu cred că toate proiectele trebuie dezbătute cu toată transparență, prezentate și fiecare consilier local, specialist într-un domeniu... Pentru că asta s-a întâmplat în ultimii opt ani la Consiliul Local Botoșani, am avut medici, dar n-am avut puterea să îi ascultăm. Și în echipa mea și în alte echipe am văzut și medici consilieri locali. Trebuie să ascultăm acei medici, să avem încredere în ceea ce spun, iar economiștii vor găsi soluții financiare ori din bugetul local, ori din proiecte europene.
- Ce medic aveți în echipa dvs.?
- În echipa de la Consiliul Local este d-na doctor Hrițcu, medic de familie.
- Spre deosebire de alți candidați la Primărie, faceți parte din categoria celor care puteați să faceți ceva pentru locuitorii acestui oraș și mă gândesc la ploile care aduc la Botoșani – cele mai puternice – inundații într-o mulțime de intersecții, dar inundații însemnând apă de jumătate de metru. Dvs. ați coordonat sau ați răspuns cumva și de activitatea SC Nova Apaserv SA, ce ați făcut în acest sens?
- Așa este, pe parte de infrastructură pot să afirm că este primul obiectiv: extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare. Cele existente, cu problemele de care spuneți, aparțin de domeniul public al municipiului Botoșani. Ele sunt date spre operare SC Nova Apaserv SA, dar are obligația să opereze, acestea să funcționeze. Din cauza faptului că acestea sunt foarte vechi, sunt dimensionate la nivelul anilor 70, s-a mărit de atunci foarte mult suprafața carosabilă a municipiului, s-a mărit și suprafața trotuarelor, toată apa pluvială ajunge în aceste rețele și având în vedere că au fost dimensionate la nivelul anilor 70 nu fac față în anumite situații. În situații normale am văzut că funcționează, dar cred că și Primăria trebuie să intervină punctual pentru a rezolva problemele. Sunt trei sau patru zone și cred că prin proiecte întocmite în parteneriat cu SC Nova Apaserv SA un primar poate rezolva aceste probleme. Nova Apaserv a proiectat și executat un număr semnificativ de rețele, dar acelea funcționează pentru că sunt dimensionate la standardele aflate în vigoare la timpurile noastre.
- Sunt patru zone: Pacea la CET, Calea Națională lângă stadion, intersecția de la Hand of Help și intersecția de la Împărat Traian cu Octav Onicescu. Concret, patru ani nu s-a putut face nimic în această privință? Nova Apaserv nu a putut înlocui conductele, rețeaua din acea zonă? Dvs. nu ați putut să le cereți?
- Singurele venituri pe care le înregistrează operatorul Nova Apaserv sunt din tarife. Aici trebuie administrația publică locală să intervină și pe proiecte mari, în care se face reabilitarea părții carosabile, trebuie înlocuite și aceste rețele care din păcate, așa cum spuneți și dvs., sunt subdimensionate sau nu funcționează în condiții de avarie, când avem căderi abundente de apă.
- Dar cum să facă Primăria investiții într-o rețea și într-o societate care aparține Consiliului Județean?
- CJ este acționar majoritar, dar asta nu înseamnă că rețele de pe teritoriul municipiului Botoșani aparțin în totalitate Consiliului Județean. La fel și cele de pe teritoriul municipiului Dorohoi, nu aparțin în totalitate Consiliului Județean. CJ-ului îi aparțin cele care în calitate de beneficiar au fost executate în ultima perioadă de către constructori, beneficiar fiind Nova Apaserv, prin accesarea fondurilor europene, dar așa cum știm acele rețele nu au probleme de funcționare. Probleme de funcționare sunt la rețelele vechi, care au fost dintotdeauna ale Primăriei Botoșani și au fost date spre exploatare operatorului unic regional.
Există și o soluție legală pe care eu am propus-o spre analiză și dacă voi ajunge primar o cifră consistentă din aceste rețele vor rămâne în patrimoniul Primăriei Botoșani pentru că, atunci când se fac proiecte ample pe o stradă, se intră cu asfalt, cu extindere de rețele de gaz, trebuie să ne întâlnim cu toții la o masă să vedem ce probleme avem și pe apă-canal. Chemăm și specialiștii de acolo, trecând peste bariera politică și găsim cele mai bune soluții încât să nu mai ajungem în soluția să asfaltăm o stradă și după jumătate de an, un an-doi, să vină constructorul care execută lucrări pentru Nova Apaserv și să spargă acea stradă și să execute o înlocuire de doi-trei metri, așa cum s-a întâmplat în zona ANL Cișmea. Acolo, la fel o lucrare care ține de Primăria Botoșani, făcută pentru Primăria Botoșani, decontată de către Primăria Botoșani, imediat ce a ieșit din garanție am fost în situația în are să forțăm un pic nota și să forțăm operatorul să înlocuiască un tronson de conductă de apă.
- De ce ați plecat atât de târziu din PSD, că relațiile erau reci de vreo doi ani între dvs. și partid?
- Sincer, ca și mulți alți colegi din PSD, m-am așteptat totuși la o schimbare, care din păcate pentru ei, din fericire pentru mine fiindcă nu mai sunt în PSD, nu s-a întâmplat.
- Senzația care se creează știți care este? «A fost bun PSD-ul până la sfârșitul mandatului, dacă plecam mai devreme îmi pierdeam mandatul de vicepreședinte». Și ați așteptat momentul apropierii alegerilor, când nu mai aveați ce pierde, eventual doar câteva săptămâni de mandat, și atunci ați făcut pasul.
- Mandatul efectiv s-a încheiat undeva în luna iunie. Plecarea a fost prin iulie pentru că am văzut că, într-adevăr, nu mai existau orizonturi și că, în continuare, în PSD atât timp cât nu va exista o reformă, atât timp cât unele persoane nu vor face un pas în spate – cele care au dus în direcție greșită partidul în ultimii patru ani – PSD-ul va fi în continuare în cădere liberă.
- Persoanele acestea la care vă referiți fac parte din organizația Botoșani sau sunt de la nivel central?
- Având în vedere că am plecat de acolo nu aș vrea să îi judec eu, am să las electoratul să ia o decizie și vom vedea.
- Care este obiectivul dvs. realist pentru aceste alegeri?
- Așa cum v-am spus, pentru că știu, vreau și pot, am convingerea că voi fi primarul municipiului Botoșani pentru că, discutând cu foarte mulți cetățeni, mi-au spus că, într-adevăr, s-au săturat de piedicile reciproce pe care și le-au pus de-a lungul timpului cele două formațiuni și Pro România este un partid nou care nu are în momentul de față la nivelul județului viceprimari, primari, după acest tur de alegeri va avea.
- Nu are?
- În acest moment nu are, nu există primari candidați la Pro România, dar după aceste alegeri de pe 27 septembrie, a doua zi veți vedea că Pro România va avea un număr consistent de primari și viceprimari.
- Sunteți al treilea aspirant la postul de edil șef, toți trei mi-au spus, inclusiv dvs., că vor ieși cu siguranță primar. Vom vedea o mulțime de primari începând cu data de 28 septembrie.
- Așa este, sunt într-adevăr candidați foarte bine pregătiți, dar am și avantajul că nu am făcut parte din conducerea Primăriei Botoșani. Cei care au făcut parte din conducerea Primăriei Botoșani nu pot fi la fel de sinceri ca mine pentru că eu mă bazez foarte mult pe sinceritatea de care am dat dovadă până acum. La dânșii e un pic mai complicat pentru că probabil și din acest motiv evită să meargă să se întâlnească cu toți cetățenii, pentru că știu foarte bine că, de-a lungul celorlalte cicluri electorale, tot au promis de 16, 12, 8 ani în anumite zone că se vor asfalta străzile, se vor face rețele de gaze naturale. Acum nu știu cât de credibili pot fi venind pentru a treia oară sau a cincea oară cu aceeași promisiune. Eu promit în schimb, pentru că nu se pot face într-un an-doi, nu se pot asfalta toate străzile și nici într-un caz nu se va putea ajunge ca la periferii să se trăiască la fel ca în zona centrală...
- Acum să nu îmi spuneți că deja aveți nevoie de două mandate.
- Tocmai asta voiam să spun: dacă în acest mandat nu voi reuși ca promisiunile pe care le fac să le duc la îndeplinire, cu siguranță nu voi veni să cer al doilea mandat.
- Dacă ați ști de câte ori am auzit povestea aceasta...
- Imaginile și declarațiile rămân salvate. Acum nu știm ce s-a întâmplat cu declarațiile celorlalți candidați. Eu mai promit un lucru, pentru că sunt convins că ceilalți nu sunt dispuși, am avut o discuție în familie și toți membrii familiei au fost de acord ca în perioada următoare de patru ani, concediile mele de odihnă, având în vedere că, undeva codul muncii nu te ajută să renunți de tot la zilele de concediu, eu pot renunța sub o altă formă. Adică nu voi fi la birou, nu voi fi la Primărie, dar voi fi la oraș, între cetățeni, intrând cu ei în dialog, făcând anual o analiză și în același timp, la întoarcerea din concediu să nu ne abatem de la prioritățile cetățenilor.
- Să nu îmi spuneți că o să vă petreceți concediile prin Piața Centrală, pe la cimitire.
- Nu neapărat prin Piața Centrală, cred că trebuie să ne petrecem concediile acolo unde lucrurile nu funcționează așa cum trebuie și unde există încă suntem convinși că încă există cetățeni nemulțumiți de administrația centrală.
- Dvs. de obicei în ce perioadă a anului plecați în concediu, ca să știu să vă urmăresc.
- Anul acesta nu am fost în concediu special pentru a fi cu cetățenii și pentru a ști problemele reale ale cetățenilor.
- Ați intrat de acum până după campanie?
- Nu, astăzi (4 septembrie 2020 – n.r.), este prima zi de concediu.
- Și când se termină?
- După alegeri. Am un număr de exact 16 zile libere pentru perioada în care am fost la CJ și toate le-am luat numai pentru campania electorală.
- Îmi creați senzația că dvs. candidați la Primăria Botoșani ca să rămâneți vicepreședinte la Consiliul Județean.
- Nu știu dacă... Nu, candidez pentru că îmi doresc să ajung primarul municipiului Botoșani și am văzut că există într-adevăr această posibilitate.
- Dar sunteți pe listă și la Consiliul Județean.
- Într-adevăr, experiența mea din funcția de vicepreședinte ajută echipa de la Pro România, de la județ, pentru tot ce înseamnă perioadă de campanie, dar și pentru a rezolva ulterior, în situația în care se poate întâmpla – fiindcă se pot întâmpla multe și să nu ies primar – să fiu un consilier județean care să ajut echipa de acolo.
- O fac acum pe-a alegătorul: convingeți-mă să vă votez.
- Așa cum v-am spus, pe partea de lucrări, de edilitare, să știți că am și ordinea în care trebuie efectuate. Lucrările de apă-canal sunt prioritare pe partea de infrastructură, lucrările de gaze, de asfaltare, transportul electric și văd că acum, din păcate, nici un candidat nu mai vorbește de transportul electric, de stațiile de transport în comun care aproape că nu există. Nu mai vorbește nimeni de Teatrul Mihai Eminescu. Eu vă spun că într-o perioadă foarte scurtă de timp am să urgentez foarte mult lucrările și n-am să concep ideea ca într-un mandat de patru ani să nu fie finalizat atât transportul electric, cât și Teatrul Mihai Eminescu.
Comandat de PARTIDUL PRO ROMÂNIA – ORG. JUD. BOTOȘANI, Realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200010
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024