(P) Da, ai citit bine! Poți avea facturi la gaze și energie electrică și cu 90% mai mici decât vecinul sau colegul de la serviciu. Cum este posibil? Construind o casă foarte bine izolată termic, etanșă, dotată cu sistem de ventilație recuperare a căldurii. Adaugi și ceva panouri solare și te transformi din consumator în producător de energie electrică.
Cum de este așa rezistentă la cutremur? De ce șantierul este curat? Pentru că este construită pe structură de lemn. Lemnul este un material elastic și mult mai ușor decât betonul sau cărămida, ceea ce-l face mai rezistent la cutremur. La o astfel de casă, la suprastructură, nu se fac cofraje, nu se toarnă beton, nu este nevoie de mortar, elementele din lemn sunt exact dimensionate încă din fabrică. Rezultatul? Un șantier mai curat și timp de construcție mai scurt. Așa că, dacă vrei toate avantajele de mai sus, construiește-ți casa pasiva din lemn.
Pe scurt, o casă pasivă este o construcție cu consum de energie pentru întreținere minim spre deloc și confort maxim. Se construiește combinând soluții arhitecturale simple, sistemele constructive moderne și materialele de calitate. Poziția casei în teren devine importantă, pentru că astfel se folosește cât mai mult energie solară, iar supraîncălzirea interioară se contracarează cu sisteme inteligente de umbrire.
Se folosesc sisteme moderne și materiale de calitate pentru izolarea termica și etanșeizarea casei și pompe cu recuperarea căldurii. Aceste pompe asigură permanent aer de calitate și recuperează căldura emanată de corpurile umane și aparatura casnică, căldura refolosită în economia energetică a casei (de exemplu, încălzirea apei). Consumul de energie pentru întreținerea unei case pasive este cu până la 90% mai mic decât al unei case vechi și până la 75% din consumul unei case noi construită convențional.
Primul care a construit o casă pasivă, pentru propria familie, a fost fizicianului german Wolfgang Feist în urmă cu 30 de ani. Interesul trezit de construcția sa l-a determinat să înființeze în 1996 Passivhaus Institut (Institutul de case pasive) care acum reglementează acest tip de construcție.
Am văzut cum este cu reducerea de energie, să vedem și de ce sunt mai rezistente la seism. Dacă tot vorbim de case pe structură de lemn, să vedem ce alte avantaje au.
Forța seismică care acționează asupra unei construcții este direct proporțională cu greutatea ei. O casă pe structură de lemn este de 2-3 ori mai ușoară ca una din materiale convenționale pentru că lemnul, la aceeași rezistență la compresiune, este mai ușor ca betonul sau cărămida. În timpul unui seism, asupra casei pe structură de lemn va acționa o forță de 2-3 ori mai mică decât asupra casei de cărămidă, respectiv beton. Un alt avantaj este elasticitatea lemnului, proprietate care permite revenirea lui la forma inițială după încetarea acțiunii de deformare, proprietate inexistentă la beton sau cărămidă.
Casele pe structură de lemn se ridică mai repede, iar șantierele sunt mai curate. Modul de construcție cu pereți tip ramă de lemn face posibilă ridicarea casei într-un timp scurt. Lipsa procedeelor ude - turnarea betonului, lipirea cărămizilor între ele cu mortar - elimină timpul de așteptare pentru ieșirea apei și uscarea pereților, lemnul fiind deja uscat. Dacă sistemul de construcție este cu pereți prefabricați, adică asamblați în fabrica constructorului, timpul se reduce și mai mult. Cu acest sistem o casă de 100 m² poate fi ridicată într-o săptămână. Eliminând procedeele umede și cofrajele, lucrând cu elemente din lemn deja dimensionate și asamblate șantierul este mult mai curat și cantitatea de deșeuri redusă.
O casă pasivă din lemn este mai ușor de izolat termic foarte eficient pentru că sistemul de construcție permite montarea materialului izolator în interiorul peretelui. Casa odată ridicată este deja izolată termic, straturile exterioare adăugate sporind eficiența izolării. Un efect secundar, dar foarte important, este obținerea unei suprafețe utile mai mari la aceeași amprentă la sol, o parte din stratul de izolație fiind în perete.
Pentru a obține o casă cu atât dea multe avantaje este nevoie de constructori specializați, cu experiență. Din fericire, se poate construi și în țară la acest nivel de calitate și performanță. Litarh este un astfel de constructor, casele pe structură de lemn ridicate în țară și în Europa fiind tot atât de multe dovezi de profesionalism.
Contact:
Valea Moldovei, Suceava
[email protected]
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024