A treia ediție a festivalului Zilele Nordului aduce zeci de concerte, spectacole și evenimente culturale în 10 localități din România, Basarabia și Bucovina de Nord. Evenimentele vor avea loc în perioada 25-28 august în Darabani, Mileanca, Ipotești, Agafton, Păltiniș, Pererîta, Liveni, Cernăuți, Horodiștea și Hilișeu.
„Așteptăm la festival 500 de turiști din România, Ucraina și Republica Moldova. Vin să se bucure alături de noi, de Nordul nostru și de întâlnirile surprinzătoare pe care le-am pregătit aici. Vizita lor și mobilizarea masivă a localnicilor aduc în fiecare an energii noi și fac din Nord tot mai mult din ceea ce ne dorim cu toții să fie”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.
Cele mai importante momente ale festivalului sunt concertele Alternosfera și Omul cu Șobolani din Poiana Teioasa, tururile spectaculoase în Nord, zilele de evenimente de la Ipotești și Cernăuți și maratonul MTB Nordul Moldovei, la care participă 150 de cicliști din toată țara. Un alt highlight al festivalului îl reprezintă vernisajul proiectului fotojurnalistic Transit, semnat de norvegianul Espen Rasmussen.
Concertele din cadrul festivalului vor avea loc în Darabani, la Poiana Teioasa și la Conacul Balș, dar și în Cernăuți și Ipotești. Vor concerta trupele Alternosfera, Omul cu Șobolani, The Kryptonite Sparks, Jazu, Blazzaj, Nightmarion, We Singing Colors, Danaga, The Wax Road, Ad Libitum și pianistul Bogdan Vaida.
În acest an festivalul propune pentru prima oară și activități sportive. Maratonul Nordul Moldovei, o cursă de ciclism întinsă pe 70 de kilometri în Lunca Prutului, adună peste 150 de cicliști din toată țara, iar comuna Mileanca este surprinzătoarea gazdă a unui turneu de tenis.
„Sportul, educația și cultura merg mână în mână și pot face, împreună, lucruri foarte bune pentru tinerii noștri. Ne-am propus și am reușit să aducem la festival activități sportive de anvergură, deopotrivă atractive pentru tinerii din zonă și pentru pasionații din toată țara, care au, în acest fel, motive în plus să vină în vizită în Nord”, aflăm de la Alexandru Teioșanu, vicepreședinte al Asociației Nord și coordonator al activităților sportive de la ZN.
Muzeul de Artă din Cernăuți va fi gazda unei expoziții de excepție: zeci de fotografii de mari dimensiuni spun poveștile refugiaților din întreaga lume în cadrul proiectului fotojurnalistic Transit, semnat de fotograful norvegian Espen Rasmussen. Expoziția a fost deschisă în 2013 la Centrul Nobel din Oslo, iar acum începe un itinerariu în nordul României.
În cadrul Tururilor Nordului participanții vor descoperi Codrii lui Eminescu, biserica ortodox-catolică de la Hilișeu, plaiurile natale ale lui Grigore Vieru, Lunca Prutului, Casa lui Enescu de la Liveni, precum și Cernăuțiul – Mica Vienă. Tururile sunt adevărate experiențe în viața Nordului, iar înscrierile se deschid în această săptămână pe site-ul www.zilelenordului.ro.
„E o bucurie să vedem cum tot mai mulți oameni se adună în jurul nostru. Pentru evenimentele din acest an lucrăm cu parteneri precum Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți și Memorialul Ipotești, dar și mai multe organizații locale. Salutăm, de asemenea, parteneriatul tot mai bun cu Primăria și Consiliul Local Darabani, cu Consiliul Județean Botoșani, dar și cu administrațiile locale din celelalte localități care găzduiesc în acest an Zilele Nordului”, spune Ștefan Teișanu.
După ce în anii anteriori comunitatea ZN a sprijinit înființarea Muzeului Nordului în Conacul Balș de la Darabani, crearea unui parc în Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, dar și salvarea Casei Enescu de la Mihăileni, în 2016 eforturile festivalului se îndreaptă către susținerea activității Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească de la Cernăuți.
Școala de la Cernăuți a adunat, în numai un an de la înființare, 117 discipoli la secțiuni precum limba și literatura română, artele teatrului, istoria și civilizația românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică. Echipa de la Cernăuți, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea și dezvoltarea activității școlii.
Mecanismul strângerii de fonduri este inovator: Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii sunt invitați să „cumpere” kilometri, cu o donație recomandată de 2 euro per kilometru. La 100 de donatori, asta va însemna peste 4.000 de euro pentru școala cernăuțeană, bani ce vor fi folosiți pentru plata chiriei spațiului, cheltuieli administrative și materiale de construcții. Donațiile se fac în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani. La finalul campaniei va fi publicată lista kilometrilor „cumpărați” de fiecare donator, pe un traseu pe care Gabriel Lazăr îl parcurge în județele Botoșani, Suceava și Iași.
Asociația Nord contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere.
Proiectul-fanion al Asociației este Zilele Nordului, festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere. Ediția din 2015 a festivalului a reunit 9000 de participanți, dintre care 500 de turiști, și a reușit mobilizarea unor donații în valoare de 5000 de euro pentru Casa Enescu de la Mihăileni și Muzeul Nordului de la Darabani.
Partenerii oficiali ai Zilelor Nordului 2016 sunt BCR și Bergenbier. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Darabani și finanțat de Consiliul Județean Botoșani, Ministerul Tineretului și Sportului și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Botoșani, se arată într-un comunicat venit pe adresa redacției.
Vezi și: Pe urmele lui Enescu: Festivalul Zilele Nordului ÎNCEPE cu seria de evenimente
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024