În luna mai, pe raza județului Botoșani s-au produs 47 de incendii, în creștere cu aproximativ 68% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Pompierii au constatat că cele mai frecvente cauze stabilite pentru aceste evenimente sunt: foc deschis în spații închise/deschise, instalații/aparate/echipamente electrice defecte și fumat în locuri nepermise.
Mai bine de jumătate dintre incendii au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești.
O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că cele mai multe au fost înregistrate în municipiul Botoșani (cinci incendii), Dorohoi și Săveni (câte trei incendii), Mihai Eminescu (două incendii).
Din cele 47 de incendii, 19 au fost de vegetație uscată. Anul trecut, în luna mai, s-a înregistrat un singur astfel de eveniment. Copălău, Mihai Eminescu, Răchiți, Albești, Dângeni, Răuseni, Ștefănești, Mihălășeni, Românești, Santa Mare, Dorohoi, Havârna, Concești și Săveni sunt localitățile unde s-au produs aceste evenimente. Majoritatea au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise.
Pompierii atrag atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
După fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.
Având în vedere faptul că în zece dintre cazuri, scurtcircuitul a fost cauza probabilă de producere a incendiilor, ISU Botoșani reamintește câteva măsuri de prevenire a incendiilor:
Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Județean, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Botoșăneni AMENDAȚI de polițiști după ce au sunat la 112
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Depunere de jurământ în plenul județean - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
S-a votat: Primăria organizează petrecere de Revelion cu spectacole în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Ședință la Municipiu, consilierii și-au suflecat mânecile, liberalii puțin dezumflați
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024