În urma unui control tematic propriu stabilit de comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani, timp de mai bine de o lună de zile, agenţii economici locali au fost intens verificaţi de echipaje de control din cadrul instituţiei. Rezultatele nu au întîrziat să apară, fiind aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.000 de lei
Scopul acestor verificări a fost de a se verifica dacă agenţii economici de pe raza judeţului, au scos de la comercializare, produsele care au stat în rafturi pe perioada sărbătorilor de iarnă. Acţiunea de control a fost demarată la începutul lunii ianuarie a anului în curs şi s-a finalizat în această perioadă, interval în care zeci de unităţi comerciale au fost supuse verificărilor. „
Am avut o tematică proprie privind produsele periculoase pentru sănătatea consumatorilor, pe linia produselor cu data durabilităţii minime depăşită la carne, preparate din carne şi ouă. Am aplicat patru sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.000 de lei fiecare pe linia produselor expirate şi alte 8 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.000 de lei fiecare pentru lipsa informaţiilor complete pe etichetele produselor comercializate”, a declarat
Alexandru Zarug, comisar şef CJPC. Cantitatea de produse alimentare expirate depistată este de circa 50 de kilograme de carne şi preparate din carne. Produsele au fost retrase de la comercializare definitiv în vederea distrugerii. Alexandru Zarug a precizat că, doar într-un singur punct comercial comisarii de la Protecţia Consumatorilor au găsit circa 16 kilograme de carne expirată. Totodată, alţi 20 de litri de bere cu durata valabilităţii minimale depăşită au fost au fost găsiţi în magazine, fiind distruse pe loc de echipajele de control. „
La bere, pur şi simplu am destupat dopurile şi am vărsat berea din recipiente, doar cînd este vorba despre carne, aceasta are o destinaţie precisă, respectiv un agent economic care se ocupă cu arderea acestor produse”, a adăugat
Alexandru Zarug.