În exercițiul financiar 2014 – 2020 una dintre liniile importante de finanțare este destinată comunităților de romi. Fondurile pot fi accesate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) prin proiecte care să vizeze ”Dezvoltarea Locală Integrată în comunitățile marginalizate rome”.
Potențialii beneficiari urmează să transmită diagnozele sociale către prefecturi până la data de 26 ianuarie 2016.
”În luna februarie se lansează iar ceea ce contează este faptul că există o condiție de contractare, care este legată de aplicare și anume proiectele care obțin scorul de 80 de puncte vor fi contractate direct. Mergem pe principiul „primul venit, primul servit” dar trebuie să aibă minim 80 de puncte”, a declarat Cerasela Bănică, reprezentantul Centrului de Advocacy și Drepturile Omului, prezentă la un grup de lucru mixt ce a avut loc la Prefectură.
Bugetul alocat pentru această sesiune este de 119 milioane de euro, fonduri europene și de la buget din care, pentru regiunile mai puțin dezvoltate, suma totală disponibilă este de 117 milioane euro.
”Comunitățile care pot aplica sunt comunitățile cu o populație de maximum 5.000 de persoane de etnie romă însă nu se referă doar la comunitatea romă din Ștefănești ci se referă strict la cartierul de romi din localitatea respectivă”, a mai spus Cerasela Bănică. Comunitățile de romi din județul Botoșani ar putea atrage sume importante de bani în cazul în care vor depune proiecte eligibile care să îndeplinească punctajul maxim, în termenul stabilit.
Valoarea unui proiect este de cel mult 6 milioane de euro.
Cerere de propuneri de proiecte vizează să reducă numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome. Intervențiile sunt construite în consultare directă cu membrii comunității, în așa fel încât să răspundă nevoilor acesteia. Accentul se va pune pe relația strânsă de colaborare între comunitate, organizațiile non-guvernamentale și autoritățile locale.
Propunerile de proiecte trebuie să includă obligatoriu acțiuni care vizează integrarea persoanelor pe piața muncii, prin încurajarea participării la stagii și scheme de ucenicie/cursuri de formare profesională, măsuri de susţinere a antreprenoriatului în cadrul comunităţii și încurajare a ocupării pe cont-propriu, combaterea discriminării și marginalizării, precum și sprijinirea dezvoltării/furnizării de servicii sociale/servicii socio-medicale. În plus, proiectele vor trebui să includă măsuri din cel puțin două din următoarele domenii: locuire, educație, asistență juridică pentru reglementarea actelor de identitate, actelor de proprietate și/sau de stare civilă. (G.E.)
CITEȘTE: Consiliul Județean și Direcția Copilului atacate de reprezentanții romilor
ULTIMĂ ORĂ: Tânăr transportat urgent la spital după ce s-a răsturnat cu mașina
Oana Sava
Nov 28, 2024