În perioada 23 mai – 31 iunie 2012, cele mai noi filme documentare românești ajung în mai multe orașe din ţară: în Ploiești în zilele de 23 și 24 mai, Botoșani în 30 și 31 mai, Râmnicu Vâlcea în 5 și 6 iunie, Pitești în 12 și 13 iunie, Baia Mare în 19 și 20 iunie, București în săptămâna 25 – 29 iunie.
Campanie concepută de Cristian Mungiu
Iniţiativă a casei de distribuţie Voodoo Films, condusă de Cristian Mungiu, Zilele Filmului Românesc (ZFR) este un eveniment care se adresează publicului larg şi constă în proiecţii ale celor mai noi producţii cinematografice româneşti. Principalul obiectiv al evenimentului ”Zilele Filmului Românesc” este promovarea la nivelul întregii ţări a producţiilor autohtone recente, facilitarea accesului publicului din oraşele fără săli de cinema la cele mai noi producţii româneşti, creşterea notorietăţii filmelor româneşti prin crearea de evenimente locale si creşterea notorietăţii filmelor documentare româneşti la nivel de ţară.
În urma succesului în rândul publicului a celor două ediţii de până acum, organizatorii îşi propun continuarea seriei de evenimente şi în anul 2012, urmând ca de această dată să ofere publicului ocazia inedită a vizionării unor filme documentare recente care, în mod normal au şanse foarte mici de a fi prezentate în oraşele de provincie.
Selecţia filmelor documentare pentru Botoşani cuprinde cele mai recente producţii româneşti de gen:
“Off the beaten track”
Regia: Dieter Auner; Producător: Ikandi Productions; Ţara: Irlanda, 2011; Co-producător: Mobra Films; Durata: 87 minute
Filmările au avut loc în totalitate în România pe parcursul a doi ani, filmul fiind realizat în co-producţie Irlanda/ România. Filmul prezintă viaţa lui Nicu şi a familiei sale de ciobani din Nordul Transilvaniei, a căror obiceiuri tind să se desprindă pe zi ce trece de valorile tradiţionale, înlocuite acum de valorile unei lumi aflate într-o permanentă schimbare.
“Crulic – Drumul spre dincolo”
Regia: Anca Damian; Producător: Aparte Film; Ţara: România, 2011; Durata: 73 minute
Filmul Ancăi Damian, Crulic - drumul spre dincolo este un pas important pentru industria de film de animaţie autohtonă. Tehnicile de animaţie, realizate prin desen, pictură, stop-motion sau colaj, au fost create de o echipă talentată de artişti, alcătuită din: Raluca Popa, Roxana Bentu, Tuliu Oltean, Dan Panaitescu si Dragos Stefan. Filmul este un documentar animat care prezintă sfârşitul tragic al lui Claudiu Crulic, în ianuarie 2008, după patru luni de greva foamei într-o închisoare din Polonia. Filmul este narat de vocea actorului Vlad Ivanov, perspectiva fiind cea a victimei.
“Şcoala noastră/ Our school”
Regia: Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma; Producător: Sat Mic Film; Ţara: România, SUA, Elveţia, 2011; Durata: 95 minute. Fimul prezintă viaţa lui Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un mic orăşel maramureşean, care sunt parte dintr-una din primele inţiative de desegregare şcolară din România. Pe durata a patru ani, Şcoala Noastră urmăreşte îndeaproape, cu empatie dar şi luciditate, un proces inexorabil care culminează într-un final neaşteptat şi revoltător.
Programul proiecţiilor
Botoșani: 30 si 31 mai 2012
Sala: Cinema Unirea
30 mai 2012
Ora 13.00 – “Off the beaten track”
Ora 15.00 – “Şcoala noastră/ Our school”
31 mai 2012
Ora 13.00 – “Crulic – Drumul spre dincolo”
Ora 15.00 – “Şcoala noastră/ Our school”
CITEŞTE ŞI:
Tablou electric ars, spectatori evacuaţi la Cinema Unirea