A fost o reală sărbătoare a creștinătății la Botoșani, oraș care în aceste zile îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul urbei.
Mii de oameni au participat, sâmbătă seara, la Procesiunea Învierii. Zeci de preoți, călugări, măicuțe din mănăstiri, creștini purtând straie populare, mame cu prunci în brațe, bătrâni și tineri. Cu flori în mâini, cu crenguțe de salcie sau doar cu chipul senin al credinței, botoșănenii s-au bucurat de soarele care a strălucit după zile întregi de nori și frig aspru.
Nu au lipsit nici autorităţile. Au păşit împreună cu creştinii, în Procesiunea Învierii, prefectul Sorin Cornilă, preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici, primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, subprefectul Paula Berenţan.
Procesiunea a fost precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, PS Părinte Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul și PS Părinte Arhiereu-vicar Gherontie Hunedoreanul.
Procesiunea Învierii ar putea deveni o tradiție la Botoșani, așa cum capitala Moldovei găzduiește pelerinajul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva sau Suceava, cu tradiționala procesiune a moaștelor Sfântului Ioan cel Nou.
Totodată, IPS Botoșani a explicat sâmbătă seara de ce, anul acesta, procesiunea de Florii nu a mai avut loc la Botoșani.
”Poate unii dintre dvs. v-ați întristat în momentul în care părinții de la parohii v-au spus că nu mai organizăm anul acesta pelerinajul de Florii, așa cum eram obișnuiți în anii precedenți. Dar spune poporul că ce e mult nu e bine întotdeauna. Ardelenii zic: mai răruț, că-i mai drăguț. Avem procesiunea Marșul pentru Viață, de ziua Bunei Vestiri. Am socotit să nu adăugăm al treilea pelerinaj. Două, într-o scurtă perioadă de timp, sunt suficiente. Și legat acest pelerinaj de Sfânta Înviere care nu se desparte niciodată de sărbătoarea Floriilor. Vom vedea, cum va rândui Dumnezeu, poate procesiunea aceasta legată de Zilele Orașului să se înrădăcineze puțin câte puțin și să devină parte a orașului, așa cum se întâmplă la Suceava, la Piatra Neamț și la Iași”,
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Creștinii s-au adunat sâmbătă seara în număr mare în curtea Bisericii ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani, pentru a întâmpina Moaștele Sfântului Onufrie de la Vorona. După oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Teofan împreună cu un sobor de preoți, credincioșii au participat la Procesiunea Învierii.
”De la procesiunea Intrării Domnului în Ierusalim până la procesiunile din vremea noastră, totul este mărturisirea întru cele dinlăuntru și întru cele din afară a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Procesiunea în care ne vom înscrie și noi în această seară este chip văzut al dorinței noastre de a mărturisi. Prin procesiune mărturisim că facem parte din obștea cea creștinească. Că valori sfinte ne adună împreună. Facem parte din neamul celor care îl caută pe Dumnezeu.
În această sfântă zi, ajun de mare sărbătoare închinată ocrotitorului orașului Botoșani, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în ajun de sărbătoare binecuvântată a resfințirii acestei adânci întru frumusețe biserici, încercăm și noi, avându-l pe Sfântul Onufrie de la Sihăstria Voronei împreună cu noi, avându-l în duh și în adevăr pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, să ne înscriem și noi în această seară în ceea ce s-a denumit a fi Procesiunea Învierii. Încercând să mărturisim adevărul, că Hristos a Înviat din Morți, că moartea nu are ultimul cuvânt, că omul nu dispare în întunericul mormântului”,
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Procesiunea Învierii a avut următorul traseu: Biserica ”Sfântul Gherghe” - Direcția Drumuri Județene – Strada Ion Pillat – Calea Națională – Strada 1 Decembrie – Biserica „Uspenia” – Centrul Vechi – Strada Poștei – Biserica „Sfântul Gheorghe”.
”Un gând mai vechi a stăruit în mintea și în inima multora. Să se împlinească și la Botoșani odată pe an ceea ce de mulți ani la Iași, de zilele orașului legate de Sfânta Parascheva se împlinește. Să se împlinească și la Botoșani de Zilele Orașului ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Mulțumim tuturor celor care au ajutat, dvs. ați ajutat cel mai mult prin participare, la organizarea și la desfășurarea acestui pelerinaj”,
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit și autorităților pentru sprijin, dar și măicuțelor ”care prin cădelniță, prin toacă, prin ținută, au dat frumusețea împreună cu frații preoți acestui pelerinaj”.
Nu au fost uitați nici tinerii care au purtat steagurile, nici jandarmii, polițiștii și toți cei care au participat.
Creștinii sunt așteptați din nou duminică dimineață, începând cu ora 8.00, pentru a participa la slujba de resfințire a Bisericii ”Sf. Gheorghe”.
Șofer de 68 de ani AMENDAT la Botoșani: Polițiștii l-au lăsat fără „marfă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024