Pe 17 Octombrie 2024, la Școala Profesională Specială „Ion Pilat” din Dorohoi, județul Botoșani, s-a desfășurat un eveniment special dedicat Zilei Cooperării Interreg 2024.
Organizat de structurile programului Interreg NEXT România-Ucraina, evenimentul a fost un prilej de a sărbători valorile europene și cooperarea transfrontalieră, marcând impactul real al proiectelor finanțate de Uniunea Europeană în regiunile de graniță.
Activitatea de la Dorohoi a fost centrată pe promovarea incluziunii sociale și a investiției în educație prin dotările realizate la școlile speciale din județul Botoșani și reabilitarea terenului de sport de la Școala Profesională Specială „Ion Pilat” din Dorohoi. În fiecare an, Programul Interreg NEXT România-Ucraina se alătură celorlalte programe de cooperare teritorială europeană finanțate de Uniunea Europeană, pentru a marca această sărbătoare și pentru a sublinia impactul semnificativ al proiectelor transfrontaliere.
Printre invitații prezenți la Dorohoi s-au numărat: Eduard Mititelul, Secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Camelia Coporan, Director General al Direcției Generale de Cooperare Teritorială Europeană MDLPA, Grigori Vozniac, primarul comunei Hliboca din Ucraina, Alexandrescu Dorin, Primarul Municipiului Dorohoi, Cezar Grozavu, Director Executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, Otilia Moruz, Director al Departamentului de Programe Europene din cadrul Consiliului Județean Botoșani și Gabriela Apetria, Director al Școlii „Ion Pilat” din Dorohoi.
Elevii de la școala din Dorohoi au fost în centrul atenției, participând la activități sportive pe terenul recent construit, alături de oficiali și invitați. În plus, au susținut momente artistice emoționante, dansând și cântând pentru a celebra prietenia și cooperarea dintre România și Ucraina. La final, copiii au fost răsplătiți cu medalii, diplome și rechizite, într-o atmosferă plină de bucurie și solidaritate.
Pe lângă activitățile sportive, invitații au avut ocazia să viziteze atelierele de pictură dedicate cooperării, dar și de fizioterapie unde copiii beneficiază de sprijin specializat.
Proiectul Rețea Educațională Transfrontalieră între Județul Botoșani (România) și Raionul Hliboca (Ucraina) – BEDUN, finanțat prin Programul România-Ucraina 2014-2020, a fost implementat de Consiliul Județean Botoșani și Primăria Hliboca, având ca scop modernizarea serviciilor educaționale pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din România și Ucraina.
Activitățile dedicate Zilei Cooperării Interreg 2024 au avut loc și la Cernăuți, Ucraina, pe 15 octombrie 2024, unde evenimentul s-a desfășurat la Centrul Regional de Formare și Reabilitare „Familia”, promovând rezultatele proiectului SpeEd-2-Labour Market, implementat de Consiliul Județean Suceava.
În fiecare an, alături de întreaga comunitate a programelor Interreg finanțate de Uniunea Europeană, Autoritatea de Management (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) și Secretariatul Comun (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava) marchează această sărbătoare pentru a promova beneficiile cooperării și impactul proiectelor tranfrontaliere în zonele de graniță.
Mai multe informații despre acțiunile realizate de program sunt disponibile pe site www.ro-ua.net, dar și pe pagina de facebook a programului https://www.facebook.com/InterregNEXT.RomaniaUkraine/
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Accident feroviar: Femeie lovită de trenul Dorohoi – Iași
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024