Ziua Mondială a Educaţiei se sărbătorește în fiecare an pe data de 5 octombrie.
Ziua mondială a Educației aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Se pleacă tot timpul de la premisa că rolul profesorilor și al celorlalte categorii de personal din educație este vital pentru reconstrucția socială, economică și intelectuală a fiecărei țări.
Această zi a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966) și ”Recomandarea privind învățământul superior” (1997), principalele documente de referință privind cadrele didactice la nivel internațional.
”Education International”, federație globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federația a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional, la nivel mondial.
Florentina Dănilă (foto) predă, de mai bine de patru decenii, la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani. Îi învață pe cei mai mici dintre elevi să descifreze tainele scrisului, îi învață să deprindă a socoti.
De Ziua Educației, dascălul botoșănean a transmis un mesaj care readuce în atenție formarea copilului în școală, de la vârsta cea mai crudă până când devine capabil să ia propriile decizii.
”Scriu aceste rânduri la ceas târziu de noapte cu gândul la colegii mei învăţători de pretutindeni. O profesie grea, dar deosebită! O profesie care nu se ”face” doar în cele 4 ore de şcoală, aşa cum mulţi judecă. Uneori pentru cele 4 ore te pregăteşte acasă alte ore bune. Noi avem o normă didactică de 40 de ore care cuprinde şi pregătirea pentru lecţii. Cred că este o precizare importantă pentru cei care judecă uneori că luăm prea mulţi bani pentru ceea ce facem”,
Florentina Dănilă, Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani
Ceea ce pare simplu este, de fapt, extrem de complicat. Fiecare mică victorie vine după multe ore de muncă, sacrificii și, nu în ultimă instanță, responsabilitate.
”De fapt, chiar ce facem?! Îi învăţăm pe copii să scrie, să citească şi să socotească. Simplu! Mare lucru să-l înveţi pe un copil să adune 3 cu 4, sau 20 cu 20! Ehei... dar până ajungi la formarea algoritmului de calcul... ce drum lung! Până ajungi de la litere la scriere creativă (compunere)... câtă muncă! Dar noi ne-am asumat această responsabilitate când am pornit în viaţă. Şi de aceea nu ni se pare o povară”,
Florentina Dănilă, Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani
Ceas de ceas, picătură cu picătură. Pentru a ”zidi” un om care mai târziu va avea propriul rol în dezvoltarea societății, un om care va fi capabil să contribuie cu soluții și cu propria creativitatea la formarea altor generații.
”În fiecare copil care ne-a trecut prin mână (cum se spune!) este şi un strop din sufletul nostru. 5 ani înseamnă enorm în formarea unui om. Zi de zi, ceas de ceas, picătură cu picătură... ”zidim". ”Zidim" cea mai minunată creaţie de pe Pământ - OMUL! Cu drag, cu iubire, cu pasiune, cu responsabilitate! Şi, de multe ori... cu lacrimi! Mai ales în ultimul timp când parcă toată lumea se împiedică de educatori! Sigur nu suntem toţi minunaţi şi desăvârşiţi, sigur sunt şi rătăciţi prin tagma noastră, dar orice pădure are uscături. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ni se pună mereu fel de fel de etichete.
Aşa că, dragi colegi învăţători, truditori tăcuţi şi sensibili, vă doresc să fiţi sănătoşi şi să vă bucuraţi de fiecare clipă petrecută în preajma copiilor! Nu este întotdeauna uşor, dar ceea ce facem noi este minunat! LA MULŢI ANI!”,
Florentina Dănilă, profesor pentru învățământul primar Liceul Pedagogic Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024