Așteptați în oraș la 9:30, așa cum au anunțat, protestatarii pentru infrastructură au ajuns vineri la locul de întâlnire cu o oră întârziere. Și nu a fost poligonul ACR, așa cum se făcuse public inițial.
Acolo se aflau zeci de aspiranți la obținerea permisului de conducere și o mulțime de mașini școală și chiar examinatori.
Reprezentanții ACR Botoșani au explicat că în aceste condiții nu pot găzdui manifestanții, care au fost redirecționați spre șoseaua veche de la ieșirea spre Suceava.
Au sosit în jur de aproximativ 50 de mașini, multe dintre ele cu steaguri și pancarte, claxonând asurzitor.
Manifestanții veniți cu precădere din comunele situate în sudul și estul județului au plecat apoi pe traseul Sucevei – Calea Națională – Cuza Vodă – Piața Revoluției.
Cordonul celor aproximativ 200 de manifestanți era deschis de un mesh pe care se regăseau zeci de drapele, o reprezentantă a ”Diaspora Unită Ajută România” explicând că sunt steagurile țărilor în care sunt plecați la muncă românii și implicit botoșănenii.
Se fluturau mai multe steaguri, inclusiv unul de dimensiuni generoase, precum și pancarte cu mesajele: ”Demisia”, ”Fără hoți și demagogie, construim o nouă România / SOS infrastructura Botoșani”, ”Stop izolării Moldovei, vrem infrastructură! Ne-am săturat cât ne-ați furat”.
Pe parcursul marșului sute de botoșăneni se uitau mirați, unii chiar uluiți, de ceea ce le văd ochii: un protest într-un oraș în care extrem de rar oamenii ies în stradă și atunci foarte puțini.
Unii stăteau cu mâinile în șold, alții filmau, alții claxonau sau aplaudau.
Ba mai mult, la un șantier de la un bloc din Calea Națională muncitorii au început să le strige demonstraților: ”la muncă, băăiii”.
Daniel Câșlariu, inițiatorul protestului, a întreținut atmosfera cu mesaje mobilizatoare, cerând botoșănenilor să li se alăture.
De altfel, nu au lipsit scandările, precum:
„Degeaba ne priviți și voi sunteți mințiți”, „Ieșiți din casă dacă vă pasă”, „Ieși cu noi, vă fură și pe voi”, „Moldova, trezește-te, Botoșani, trezește-te, Suceava, trezește-te”.
Nu am văzut însă vreun botoșănean care să se alăture protestatarilor în sensul propriu al cuvântului.
În aceste condiții manifestanții au fost în mare parte din mediul rural: Mihălășeni, Trușești, Hlipiceni, Todireni, dar și din alte comune.
Nu au lipsit însă mai mulți ieșeni, de la Asociația Împreună pentru A8, veniți cu steaguri cu sigla ONG-ului și chiar Gregoriana Tudoran, candidatul la alegerile europarlamentare al organizațiilor apolitice moldovene care luptă pentru infrastructura din această parte a țării.
Nu a lipsit nici Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie ”A.D. Xenopol”, fost director la Arhivele Naționale ale României.
Au venit de asemenea și persoane din Suceava și Galați și chiar o femeie din Milano.
În Piața Revoluției au desfășurat un tricolor imens cu mesajul ”România 1918 – 2018” și un banner de vreo 30 de metri pe care era scris: ”Vrem echitate pentru Moldova, vrem autostradă”.
Pe parcursul protestului Prefectura și Consiliul Județean păreau părăsite: nu erau mașini în parcare și cu greu vedeai o oficialitate prin Palatul Administrativ.
DESCARCĂ GRATUIT APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Becali cere o sumă exorbitantă pe fotbalistul dorit de Iftime
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Un botoșănean a devenit viral după ce „și-a parcat” BMW-ul direct pe pârtie – VIDEO
Oana Sava
Dec 27, 2024
Realitate virtuală în comuna lui Eminescu, școli moderne în care fiecare elev are laptop
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Iftime nu are modele în fotbal: Nu vreau să fiu patron ca Șucu / Becali nu a plătit brandul
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Ministrul iubit de botoșăneni reclamat că și-a bătut soția
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile